Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο Μικρός Ναυτίλος της διατροφής




Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στο Μικρό Ναυτίλο, ένα σχολείο της Κορίνθου με θέα στη θάλασσα. Εκεί, μαζί με τη διαιτολόγο –διατροφολόγο και βιολόγο Ιωάννα Αδαμίδου συναντηθήκαμε με τα παιδιά του δημοτικού και μιλήσαμε για διατροφή.

Η Ιωάννα με απλό και εύληπτο τρόπο μίλησε σε όλα τα παιδιά για τους κανόνες της σωστής διατροφής. Η συμμετοχή τους ήταν πολύ ζεστή… Μετά τους διάβασα το «Πράσινο Παραμύθι» (πρωταγωνιστές ο Φρουτένιος και η Λαχανίτσα), που περιγράφει την περιπέτεια μιας μαμάς η οποία θέλει να γράψει ένα παραμύθι για τη σωστή διατροφή, αλλά δεν τα καταφέρνει. Τους ζήτησα να το ολοκληρώσουν καλώντας τα να βρουν τρόπους ώστε να πείσουν τους φίλους και τους συμμαθητές τους να τρέφονται σωστά.

Χωρίσαμε τα παιδιά σε δυο γκρουπ.

Εγώ με τα μικρότερα πήραμε τη Μαγική Τράπουλα και φτιάξαμε μαζί τη συνέχεια του παραμυθιού. Τα παιδιά το εικονογράφησαν με καταπληκτικές ζωγραφιές!

Τα μεγαλύτερα παιδιά μετά από μια πιο εκτεταμένη ενημέρωση στα θέματα της διατροφής, μπήκαν κι αυτά στο παιχνίδι του παραμυθιού, δημιουργώντας αστείες και …μορφωτικές καταστάσεις.

Όπως έχω σημειώσει και στο πρόλογο του βιβλίου μου «20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ -111 συνταγές και ιδέες διατροφής για παιδιά» (Κριτική), «σκοπός μου ήταν να ετοιμάσω ένα βιβλίο –εργαλείο για τους γονείς ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες. Όλοι γνωρίζουν πως είναι καλό για την υγεία να τρως άφθονα φρούτα και λαχανικά, ψάρια και όσπρια. Πώς όμως να πείσεις τα παιδιά να φάνε κουνουπίδι και μπρόκολο; Πώς να τα κάνεις να αγαπήσουν το σπανάκι και το μαρούλι; Πώς να τους μάθεις να τρώνε δυο φορές τη βδομάδα όσπρια –χωρίς διαμαρτυρίες;»

Νομίζω ότι με πρωτοβουλίες όπως αυτή του Μικρού Ναυτίλου, με ομιλητές όπως η Ιωάννα Αδαμίδου και με τη δύναμη των παραμυθιών, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!

Φύγαμε ανανεώνοντας το ραντεβού μας για μια άλλη φορά!

Οφείλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Ζόγα από το βιβλιοπωλείο Οικονόμου που είχε την ιδέα και βοήθησε και στην υλοποίησή της!


Λίγα λόγια για τη Μαγική Τράπουλα

Η Μαγική Τράπουλα μπορεί να παιχτεί από όλες τις ηλικίες.

-Για τα παιδιά που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν θα χρειαστεί η βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά

-Για τους ενήλικες που δεν έχουν φαντασία τα πράγματα είναι απείρως δυσκολότερα!

Οι υπόλοιποι μπορούν:

-Να φτιάξουν το δικό τους παραμύθι ακολουθώντας πιστά τη σειρά των τραπουλόχαρτων

-Να ανακατέψουν τα τραπουλόχαρτα και να δημιουργήσουν την πιο αναπάντεχη ιστορία.

-Να μοιράσουν τα τραπουλόχαρτα μεταξύ τους και να φτιάξουν ένα παραμύθι όλοι μαζί

-Να τραβήξουν ένα τραπουλόχαρτο στην τύχη κι από αυτό να φτιάξουν μια ιστορία

-Να μοιραστούν τα τραπουλόχαρτα κι ο καθένας να αφηγηθεί ένα διαφορετικό παραμύθι

Η Μαγική Τράπουλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την καθοδήγηση των ενηλίκων ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν βιωματική γνώση για συγκεκριμένα θέματα. Ήδη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη δημιουργία παραμυθιών από τα ίδια τα παιδιά με σκοπό την εξοικείωση τους με τους κανόνες της σωστής διατροφής.

Επίσης έχουν δημιουργηθεί παραμύθια για τη ζωοφιλία, τους φόβους των παιδιών κ.α.

Ένα νέο πεδίο όπου σημειώνεται ήδη επιτυχία είναι η γνωριμία των παιδιών με λογοτεχνικά κείμενα, θεατρικά έργα, αλλά και την τοπική ιστορία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου