Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Παραμύθια στα Καστέλλια: Ο Ιάσων και η Μαγική Βελανιδιά


Το Σάββατο, 18 Αυγούστου βρεθήκαμε μαζί με παιδιά κάτω από τη μεγάλη βελανιδιά στον Άι Γιώργη.
Οι βελανιδιές, τα απόλυτα δέντρα – άλλωστε τη βελανιδιά στα Καστέλλια τη λέμε «Δέντρο»- έχουν συνδεθεί με πολλούς θρύλους και παραδόσεις σε όλο τον κόσμο. Θεωρούνται μαγικά δέντρα… Λένε πως αν ακούσεις προσεκτικά το θρόισμα των φύλλων τους θα σου διηγηθούν παραμύθια και ξεχασμένες ιστορίες…
Αυτή η βελανιδιά, όπου γύρω της έχουν καθίσει, έχουν ξαποστάσει, έχουν παίξει γενιές και γενιές Καστελλιωτών, ακόμη και στη σημερινή διαδικτυακή εποχή, συνεχίζει να κρατάει τον ρόλο του πρωταγωνιστή.
Μια φωτογραφία της βελανιδιάς στο facebook έγινε η αφορμή να συνομιλήσουν και να γνωριστούν δεκάδες συγχωριανοί μας. Τα ονόματά τους γέμισαν τα κλαδιά του ιστορικού δέντρου.
Αυτό το καλοκαιρινό Σάββατο, με τη δροσιά κι ένα απαλό αεράκι που κατέβαινε από τη Γκιώνα, καθώς έπεφτε το βραδάκι αρχίσαμε να φτιάχνουμε και να παίζουμε ένα παραμύθι με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας. Τα παιδιά διάλεξαν τους ήρωες με …δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ σε κάθε δύσκολο σημείο της πλοκής βάζαμε τα κρίσιμα θέματα σε ψηφοφορία! Τα παιδιά έπαιξαν κι όλους τους ρόλους που θα διαβάσετε (εκτός από τη …Μέδουσα που έπαιξε ο υπογράφων). Την παράσταση έκλεψε ο Παναγιώτης, υποδυόμενος άψογα το ρόλο του κεντρικού ήρωα, του Ιάσωνα. Σύντομα θα ξαναπαίξουμε τα παραμύθια σε κάποιο άλλο μέρος του χωριού…
Να λοιπόν τι φτιάξαμε:

Ο Ιάσων και η Μαγική Βελανιδιά

Ο ήρωας της ιστορίας, ο Ιάσονας λίγο μετά την Αργοναυτική Εκστρατεία, έφτασε στα Καστέλλια για να αντιμετωπίσει τη Μέδουσα που είχε παγιδεύσει τη Μαγική Βελανιδιά του χωριού. Κατάφερε να τη νικήσει χάρη στο μαγικό ρόπαλο που του είχε δώσει η κόρη του η Ηλέκτρα… Έτσι κατάφερε να απαλλάξει το χωριό από το φοβερό τέρας.
Ενώ όμως ο ήρωάς μας πολεμούσε τη Μέδουσα, εμφανίστηκε στο χωριό ο Αντώνης, που παρίστανε τον ήρωα. Έλεγε πως είχε νικήσει δράκους, άλογα, διάφορα τέρατα, χάρη στην κίνηση Βαράτε, που μόνο αυτός ήξερε. Οι χωριανοί τον πίστεψαν και αποφάσισαν να τον κάνουν Προστάτη του χωριού.
Η Μέδουσα που δεν είχε πεθάνει, ζωντάνεψε ξανά και επιτέθηκε στον Ιάσονα, που τη νίκησε και πάλι σε μια μονομαχία στα χωράφια. Ο ψεύτικος ήρωας έπεισε τους Καστελλιώτες πως αυτός νίκησε τη Μέδουσα! Όμως ο Αλέξης που είχε δει τη μονομαχία αποκάλυψε την αλήθεια μπροστά σε όλους στην πλατεία του χωριού. Όλοι έχουν μετανιώσει που πίστεψαν τόσο εύκολα τον Αντώνη. Αναζητούν τον Ιάσονα για να του ζητήσουν συγγνώμη και να τον τιμήσουν, όμως ο ήρωάς μας αντιμετωπίζει νέο θανάσιμο κίνδυνο:
Ο Επτακέφαλος, το τρομερό Τέρας της Γκιώνας του επιτίθεται ξαφνικά για να τον σκοτώσει. Ξιφομαχούνε κι ο Ιάσονας του κόβει ένα –ένα τα κεφάλια.
Δεν προλαβαίνει να ξαποστάσει και αυτή τη φορά έχει να αντιμετωπίσει το Λιοντάρι της Γραβιάς, που τρώει όλα τα κοπάδια του χωριού. Ο Ιάσονας το νικά με το μαγικό ρόπαλο και του παίρνει τη λεοντή…
Ξεκουράζεται για λίγο κάτω από τα πλατάνια της Μπαρούκας, όταν έρχεται και τον βρίσκει ένας χωρικός. Ζητάει τη βοήθεια του για να μαζέψει βελανίδια. Στη βελανιδιά, αφού έφυγε η Μέδουσα ήρθε κι εγκαταστάθηκε ένα τεράστιο δηλητηριώδες φίδι, που δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει. Ο Ιάσονας σκοτώνει το φίδι και ο χωρικός τον γεμίζει δώρα. Λένε μάλιστα πως του χάρισε κι ένα κινητό, (εξαιρετικά πολύτιμο αφού κανείς δεν είχε κινητό εκείνη την εποχή).

Η Μάγισσα Τασούλα, για να ανταμείψει τον Ιάσονα για όσα καλά έκανε για το χωριό της τα Καστέλλια του χάρισε μια μαγική μπέρτα που τον κάνει να πετά!


  (Στη φωτογραφία η Μάγισσα Τασούλα φορά τη μαγική μπέρτα στον Ιάσονα)

Ο Ιάσονας όμως θέλει να δει αν οι Καστελλιώτες πραγματικά αξίζουν τη βοήθειά του κι έτσι ντύνεται φτωχός γέρος, πηγαίνει αγνώριστος στο χωριό και ζητάει να τον φιλοξενήσουν.
Του φέρονται όλοι καλά. Του δίνουν να φάει και να πιει, του στρώνουν να κοιμηθεί.
Τότε ο Ιάσονας για να τους ανταμείψει, αποφασίζει να πάει και να φέρει στο χωριό τον θησαυρό που κρύβεται κάτω από τους πάγους του Βόρειου Πόλου.
Καταφέρνει να πετάξει με τη μαγική μπέρτα που του είχε δώσει η Μάγισσα Τασούλα.
Όταν ο Ιάσονας φέρνει και τον θησαυρό, όλοι είναι πια σίγουροι πως αυτός είναι ο αληθινός ήρωας και αποφασίζουν να τιμωρήσουν τον Αντώνη –τον ψεύτικο ήρωα. Γίνεται συνέλευση και υπάρχουν πολλές προτάσεις. Άλλος λέει να τον βάλουν να δουλεύει στα χωράφια, άλλος να φυτέψει βελανιδιές και άλλοι θέλουν να τον κρεμάσουν από τη Βελανιδιά.
Τελικά αποφασίζουν:
-Να δουλέψει σκληρά στα χωράφια
-Μετά να φυτέψει πολλές βελανιδιές
-Αφού τα κάνει όλα αυτά να τον κρεμάσουν από τη βελανιδιά.

Ο Ιάσονας είναι πια ο ήρωας των Καστελλίων. Ερωτεύεται την όμορφη του χωριού, όμως εκείνη δεν τον θέλει. Εκείνος της κάνει κοπλιμέντα. Της λέει
«Τα μαλλιά σου είναι σαν πεταλούδες»
«Τα μάτια σου είναι σαν θησαυρός»
Και πολλά ακόμη. Αλλά εκείνη τίποτα!
Θέλει να την κάνει να ζηλέψει κι έτσι κάνει πως αγαπάει την Αναστασία. Εκείνη τον αγαπά και το λέει στον πατέρα της. Αυτός της απαγορεύει να παντρευτεί τον Ιάσονα:
«Δε με νοιάζει αν είναι ήρωας! Εσύ θα πάρεις όποιον σου πω εγώ!»

Η ωραία του χωριού, που την έλεγαν Ελένη έχει όμως πια ζηλέψει και καταλαβαίνει πως αγαπάει κι αυτή τον Ιάσονα. Με τα πολλά του λέει το «Ναι».
Γίνεται ένας μεγάλος γάμος με κουμπάρους όλους τους Καστελλιώτες! Τραγουδάνε όλοι μαζί το «Σήμερα γάμος γίνεται»

Η Αναστασία που κατάλαβε πως ο Ιάσονας την είχε κοροϊδέψει, μόνο και μόνο για να παντρευτεί την Ελένη, έξαλλη από θυμό, πάει και ξεθάβει τη Μέδουσα, ζωντανεύει με κάτι μαγικά ξόρκια τον Επτακέφαλο και επιτίθενται όλοι μαζί στον Ιάσονα.

Όμως εκείνος έχει πια όλο το χωριό στο πλάι του και τους νικάει. Κι από τότε ζήσανε αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα!


-Ποιός θα γίνει κουμπάρος στο γάμο του ήρωα; (Δείτε πόσα χέρια σηκώθηκαν!!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου