Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Η ελιά και ο Νικόλας: Ένα παραμύθι από το 43ο Δημοτικό Σχολείο του Πειραιά

Με αφορμή την εκπομπή της Παραμυθοκουζίνας με τη Σοφία Νινιού  αρκετά σχοελία επικοινώνησαν μαζί μας. Μερικά από αυτά μας έστειλαν και όμορφα παραμύθια.
Δημοσιεύουμε το παραμύθι που έγραψαν τα παιδιά της τάξης του 43ου Δημοτικού Σχολείου Πειραιά, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος  με θέμα "Η αυλή του σχολείου μας". 
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από την Γ΄και την Δ΄ τάξη τους σχολείου μας με υπεύθυνους εκπαιδευτικούςτους Έλενα Μπογιατζιδάκη και Κων/νο Κωτσίδη.

 
Η ελιά και ο Νικόλας

Τα πολύ παλιά χρόνια την εποχή του μεγάλου κατακλυσμού ο μοναδικός άνθρωπος που είχε απομείνει στη γη ήταν ο Νώε. Στο τέλος του κατακλυσμού ο Νώε έστειλε ένα λευκό περιστέρι για να βρει στεριά. Αν έβρισκε στεριά θα γυρνούσε με ένα κλαδί ελιάς.
Στο γυρισμό καθώς το περιστέρι κρατούσε στο ράμφος του ένα κλαδί ελιάς έπεσε στην αυλή ενός μικρού σχολείου ένας καρπός.
Πέρασαν πολλά χρόνια, ο καρπός μεγάλωσε κι έγινε ένα μεγάλο ευλογημένο ελαιόδεντρο. Έπειτα γνώρισε ένα μικρό αγόρι τον Νικόλα. Στα διαλείμματα συζητούσαν, μιλούσαν και περνούσαν πολύ ωραία.
Μια μέρα όμως το σχολείο αποφάσισε να προεκτείνουν την αίθουσα εκδηλώσεων και να κοπεί το ελαιόδεντρο. Την επόμενη μέρα ο Νικόλας με την ελιά συζητούσαν:
-         Μη φοβάσαι. Δε θα αφήσω κανέναν να σε κόψει.
-         Ευχαριστώ που με υπερασπίζεσαι Νικόλα.
Τότε όλα τα φυτά μαζί είπαν:
-         Θα σε υπερασπιστούμε όλοι!
Την επόμενη μέρα οι εργάτες ήρθαν για να κόψουν την ελιά. Όμως ο Νικόλας  στάθηκε μπροστά από την ελιά, όλα τα φυτά την είχαν περιτριγυρίσει και όλα τα πουλιά είχαν κάτσει πάνω στα κλαδιά της. Ο Νικόλας είπε:
-Σας πάει η καρδιά να καταστρέψετε μια αθώα ελιά; Θα σας Θα σας άρεσε να το κάνανε σε εσάς;
Αυτό που είπε ο Νικόλας συγκίνησε τους εργάτες και τους εμπόδισε να την κόψουν.
Αφού πέρασε αυτό το «κύμα» εμφανίστηκε νέο εμπόδιο. Τα παιδιά άλλαξαν στάση απέναντί της και άρχισαν να της φέρονται άσχημα.
Ο Νικόλας για να τους συνεφέρει τους έδωσε αυτήν την ιδέα:
- Θέλετε να φυτέψουμε κι άλλα λουλούδια;
- Ας το δοκιμάσουμε! Είναι καλή ιδέα.
Τα παιδιά αφού φύτεψαν πολλά φυτά τα περιποιούνταν, τα πρόσεχαν, τα πότιζαν, τα φρόντιζαν και έγιαναν φίλοι μεταξύ τους.
Με τον καιρό η αυλή μεταμορφώθηκε σε έναν μεγάλο καταπράσινο κήπο με πολύχρωμα λουλούδια.
Από αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά κατάλαβαν ότι από ένα μικρό ασήμαντο σπόρο μπορεί να αλλάξει ολόκληρη η ζωή σε ένα μέρος!

                        

Γεωργία, Γεωργία, Δήμητρα, Έλενα και Φανή


Σήμερα Πέμπτη 13/3 θα διαβάσουμε το παραμύθι των παιδιών στην Παραμυθοκουζίνα με καλεσμένους τους Burger Project





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου