Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Με τη Μαρία Παπαλέξη στον Ifeelkid



Την Πέμπτη 15 Μαΐου  στις 7μμ η Παραμυθοκουζίνα φιλοξενεί τη Μαρία Παπαλέξη στον Ifeelkid

Αφορμή μια μοναδική παράσταση του έργου της "Ξημερώνει" που είχα την τύχη να παρακολουθήσω πριν από λίγες μέρες στον Καταυλισμό των τσιγγάννων στο Χαλάνδρι και να μάθω για μια σημαντική δραστηριότητα που φέρνει το θέατρο κοντά σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα, αλλά και σε παιδιά που ζουν σε "δύσκολες " περιοχές και γειτονιές της χώρας...


Αντιγράφω από το πολύ καλό ρεπορτάζ της Ειρήνης Ορφανίδου στην ιστοσελίδα thetoc.gr

....Το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει, για 12ο χρόνο, τη δράση της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Όπως σημειώνουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και η βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή, Μαρία Παπαλέξη για τη δράση Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά «σιγά σιγά, αυτά τα χρόνια απλωθήκαμε και σε άλλους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών, όπως προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία, γυναικείες φυλακές. Συνολικά έχουμε δώσει πάνω από 1.700 δωρεάν παραστάσεις σε όλους αυτούς τους χώρους…»

Το έργο για παιδιά της Μαρίας Παπαλέξη «Ξημερώνει»
Ένας μικρός σκίουρος πέφτει για ύπνο στο μαλακό του κρεβάτι, στη ζεστή φωλιά του. Ξαφνικά, μ’ έναν τρόπο μυστηριώδη, βρίσκεται στην άλλη άκρη του δάσους! Πώς θα βρει το δρόμο να γυρίσει πίσω μέσα στη νύχτα; Ευτυχώς θα συναντήσει όχι μόνο κινδύνους, μα και φίλους πρόθυμους να τον βοηθήσουν, με πρώτη και καλύτερη μια πυγολαμπίδα. Ο μικρός σκίουρος είναι χαριτωμένος, πεισματάρης κι επίμονος, επιρρεπής στις γκάφες, αλλά και έτοιμος να μάθει από τα λάθη του. Θα καταφέρει να φτάσει στο μαλακό του κρεβάτι κοντά στο χάραμα, την ώρα ακριβώς που… ξυπνά! Όλη η περιπέτειά του ήταν ένα κακό όνειρο. Κι ακόμα και το χειρότερο όνειρο κάποτε τελειώνει, γιατί πάντα ξημερώνει.




Η Μαρία Παπαλέξη γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού του προγράμματος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας, αγωγής του λόγου, θεατρικού παιχνιδιού.
Εργάστηκε ως βοηθός του σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στις παραστάσεις: "Μαντάμ Σουσού" του Δ. Ψαθά (θέατρο Βρετάνια), "Ο βασιλικός" του Α. Μάτεσι (Εθνικό Θέατρο), "Δύο θεοί" του Λ. Χρηστίδη, "Εδουάρδος Β΄" του Κρ. Μάρλοου, "Τολμηρές πολαρόιντ" του Μ. Ρέιβενχιλ, "Ο γλάρος" του Α. Τσέχωφ, Βόυτσεκ του Γκ. Μπύχνερ και "Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας" του Λ. Μπαίρφους (θέατρο του Νέου Κόσμου).
Έχει ασχοληθεί με ερευνητικές εργασίες, επιμέλεια ύλης θεατρικών προγραμμάτων, μεταφράσεις και συγγραφή κειμένων για το θέατρο.
Από το 1999 συνεργάζεται με το θέατρο του Νέου Κόσμου ως θεατρολόγος, υπεύθυνη οργάνωσης και βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Η πρώτη της ενασχόληση με δημοτικούς χορούς και τραγούδια έγινε το 1979, στο Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας. Τριάντα χρόνια μετά, το πρώτο της θεατρικό κείμενο "ανταμώνει" μια αγάπη που ο χρόνος δεν θα σβήσει ποτέ...
Είναι εθελόντρια στη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού - Αναρρωτήριο Πεντέλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου