Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Η 12η Γιορτή Παραμυθιών στη Κέα

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, με την αιγίδα και τη στήριξη του Δήμου Κέας και την αρωγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διοργανώνει για 12η συνεχή χρονιά στην Κέα, τη Γιορτή Παραμυθιών. από το Σάββατο 19 έως και την Κυριακή 27 Ιουλίου, με θέμα «Γλώσσα- Μαγεία- Τελετουργία».

Με αφηγήσεις παραμυθιών, παρουσιάσεις βιβλίων, εργαστήρια για παιδιά, ειδικό αφιέρωμα στον συγγραφέα – ποιητή Μάνο Ελευθερίου, με διεθνείς συμμετοχές, με νέους αφηγητές, με τη συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εργαστηρίου Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας, η Γιορτή θα απλωθεί σε όλο σχεδόν το νησί για να μαγέψει και φέτος μικρούς και μεγάλους.

Θα ξεκινήσει από την Κορησσία και τα παλιά σοκάκια της, θα επισκεφθεί τον γραφικό Οτζιά, το Λαογραφικό Μουσείο του Μυλοποτάμου και την παραλία του Κούνδουρου με τη Γαλάζια σημαία, θα συνομιλήσει με την πριγκίπισσα Ιουλίδα θα τρυπώσει μέσα στο λατομείο του Ορκού και θα ακούσει στην Κάτω Μεριά την καρδιά της Κέας. Θα συναντήσει τις Νύμφες στην πηγή των Ελληνικών, τις Αμαδριάδες στο λιθόστρωτο μονοπάτι του Προφήτη Ηλία και θα δει την εικόνα του ηλιοβασιλέματος των Ποισσών με μουσική, χορό και όπως επιβάλλει το έθιμο, θα κλείσει με λουκουμάδες που θα γλυκάνουν τους επισκέπτες της.




Στη Γλώσσα, στη Μαγεία και στην Τελετουργία της μακραίωνης παράδοσης των παραμυθιών, θα μας μυήσουν οι Έλληνες αφηγητές: Εύη Γεροκώστα, Ηλίας Γιαννικόπουλος, Άννα Δενδρινού, Γιώργος Ευγενικός,  Κάτια Καντούρη, Έφη Καψιμάλη, Παναγιώτα Κολοκυθά, Μάγδα Κοσσίδα, Γεωργία Λαζάρου, Γιώργος Λάιος, Ελίνα Μενούνου, Άσπα Παπαδοπούλου, Μαρία Παπανικολάου, Άννα Σταματούκου, Λίλλυ Τριαντάρη, Κρισταλία Μακατού.

Στη γιορτή θα συμμετέχουν επίσης ο Torgrim Mellum Stene από τη Νορβηγία, η Lamia Bedioui από την Τυνησία, η Σκεύη Τσιάκα και η Βαλεντίνα Θεοχάρους από την Κύπρο.

Φέτος, η Γιορτή με μεγάλη χαρά θα υποδεχτεί την ξεχωριστή Αιγύπτια αφηγήτρια Chirine El Ansary που θα μας ταξιδέψει στις χίλιες και μία νύχτες.

Το γνωρίζατε πως ο Μάνος Ελευθερίου γράφει και παραμύθια έμμετρα σαν τραγούδια; Τα εμπιστεύτηκε στον ηθοποιό Νίκο Ορφανό, ο οποίος θα τα αφηγηθεί με το δικό του ξεχωριστό τρόπο, ζωντανεύοντας ιστορίες γεμάτες πουλιά που μιλάνε, ανθρώπους που ψάχνουν το νόημα στη ζωή, φυλακισμένους που δραπετεύουν από τον ουρανό, παιδιά που περιπλανιούνται στους σκληρούς, ενίοτε, δρόμους της παιδικής ηλικίας.

Συνοδοιπόροι των παραμυθάδων, οι μουσικοί: Δημήτρης Μικιός, Παναγιώτης Τερζάκης, Φωτεινή Τσακνάκη.

Η μουσικός Σαβίνα Γιαννάτου εξερευνεί τη «Βοτανολογία των αμαδριάδων» με ιστορίες τραγούδια για τον απήγανο, την κυδωνιά, την αμυγδαλιά, και τη σχέση τους με τις γυναίκες, το γάμο, και την τεκνοποιία και ο Νίκος Κυπουργός ντύνει με τη μουσική του την ιστορία του μεγάλου παραμυθά Αισώπου.

Στην ειδική ενότητα «Αφηγηματικοί Ορίζοντες» νέοι αφηγητές θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Συμμετέχουν οι: Γιάννα Κούλα, Δώρα Τάτση, Μαρία Μαχαίρα, Διαμαντής Γαβριηλίδης, Μαρία Δούζη, Μαρία Ζουράρη, Γεωργία Καγιά , Κατερίνα Καστάνη, Ακριβή Καλδίρη, Νατάσα Κατσάπη, Κατερίνα Λιβά, Ανέζα Μηνόγιαννη, Ελισσάβετ Μπούσιου, Νάγια Οικονομοπούλου, Δέσποινα Παπίτσα, Αλεξάνδρα Παπουλάκη, Κατερίνα Πετροπούλου, Βιολέτα Σολιδάκη, Γεωργία Φρουτζιάλα, Σοφία Χατζή, Σίσσυ Σακελλαρίδου.
Μπορείτε να φανταστείτε πώς μπορούν να συνδεθούν τα παραμύθια με τη διδασκαλία των οικονομικών μαθημάτων; Το ερώτημα αυτό θα αναζητήσει την απάντησή του με τη συμμετοχή για πρώτη φορά φέτος στη Γιορτή, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), στην ενότητα με τίτλο «Παραμύθι και οικονομικές επιστήμες».

Η Γιορτή Παραμυθιών πραγματοποιείται με την συνεργασία του «Κέντρου Αφηγηματικής Τέχνης»  και την συμπαράσταση του  Πολιτιστικού Σύλλογος «Σιμωνίδης ο Κείος», του Μουσείου αγροτικής, λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, του Πολιτιστικού, Επιμορφωτικού και Εξωραϊστικού Σύλλογου Ποισσών « Ο Άγιος Ισίδωρος».  και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ορκού.

Το σχέδιο της αφίσας της φετινής Γιορτής έχει φιλοτεχνήσει η ζωγράφος Ιόλη Ξιφαρά.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Γιορτής Παραμυθιών: Γιώργος Ευγενικός.


Σας περιμένουμε όλους στην Κέα για την πιο παραμυθένια Γιορτή του καλοκαιριού!

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. 


ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ


ΧΟΡΗΓΟΙ


Σε ένα φίλο που έφυγε...
Η φετινή Γιορτή είναι αφιερωμένη στον Παναγιώτη Κούλελη, 
στον φίλο και συνεργάτη που στήριξε τη Γιορτή Παραμυθιών
από το ξεκίνημά της, με τη μουσική και τα τραγούδια του,
αλλά κυρίως με την αισιοδοξία του, το γέλιο του 
και την απλόχερη αγάπη του.




_______________________________________________________________________________

Πληροφορίες για την Κέα


_______________________________________________________________________________






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου