Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Την Πέμπτη, 3 Ιουλίου, στον Ifeelkid



Την επόμενη Πέμπτη, στην πρώτη εκπομπή του Ιουλίου, η Παραμυθοκουζίνα φιλοξενεί στον Ifeelkid την Εμμανουέλα Κατρινάκη από το Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας
Σας περιμένουμε, όπως κάθε Πέμπτη στις 7μμ


Εμμανουέλα Κατρινάκη

Γεννήθηκε το 1968 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, με υποτροφία του ΙΚΥ. Ειδικεύτηκε στη μελέτη των παραμυθιών της προφορικής παράδοσης και το 2004 υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή, με θέμα τον κανιβαλισμό στα ελληνικά μαγικά παραμύθια. Το βιβλίο αυτό εκδόθηκε το 2008 από την Φινλανδική Ακαδημία Επιστημών στη σειρά Folklore Fellows Communications (www.folklorefellows.fi)

Από το 1995 εντάχθηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας (ΙΑΕΝ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με στόχο τη μελέτη, επεξεργασία και δημοσίευση του Καταλόγου Ελληνικών Παραμυθιών του Γ. Μέγα, που κατέληξε στην έκδοση 5 τόμων ελληνικών λαϊκών παραμυθιών, σχολιασμένων και καταταγμένων σύμφωνα με το διεθνές σύστημα ταξινόμησης Aarne/Thompson/Uther.   

Συνεργάζεται με την Εγκυκλοπαίδεια του Παραμυθιού της Ακαδημίας Επιστημών του Göttingen (Enzyklopädie des Märchens), έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Είναι μέλος της International Society for Folk Narrative Research, του European Research Group for Oral Narratives, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας.

 Έχει διδάξει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το μάθημα «Το Παραμύθι στην Προσχολική Εκπαίδευση», και έχει εργαστεί ως μεταφράστρια, επιμελήτρια βιβλίων και καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ερευνά θέματα που αφορούν την ερμηνεία και λειτουργία της προφορικής παράδοσης (παραμύθια, θρύλοι, λαϊκές πεποιθήσεις) τους συμβολισμούς των λαϊκών παραμυθιών, την πρόσληψή τους από τα παιδιά και ιδίως τα νήπια, καθώς και τις ψυχοσυναισθηματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που ανιχνεύονται στις προφορικές, "μαγικές" αφηγήσεις Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο μικρών αγοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου