Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Ένα παραμύθι για το Μοναστηράκι: Η Αϊσέ Τζισταράκη και ο Βίκτωρ Γιουσουρούμ



Σήμερα στο χώρο των εκδηλώσεων των εκδόσεων Γαβριηλίδης, στο Poems n' Crimes Art Bar πέρασα ένα καταπληκτικό πρωινό γενεθλίων! Μέχρι και τούρτα με ευχές είχε.


Ευχαριστώ πρώτα απ' όλα την Κατερίνα Πρωτοσυγγελίδου -Φλατσούση για την ωραία πρωτοβουλία, ταπαίδιά που με τίμησαν με την παρουσία τους και τις εξαιρετικές Αργυρώ Μουντάκη, Ράνια Μπουμπουρή και Πέκυ Φούρκα, που ήταν εκεί!



Φτιάξαμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, το Παραμύθι της Παλιάς Αθήνας.
Είδαμε εικόνες από το Μοναστηράκι και μιλήσαμε για την ιστορία της περιοχής. Με υλικό τις εικόνες και τα όσα είπαμε στείλαμε τον ήρωά μας κάπου στον 19ο αιώνα για να ζήσει μια περιπέτεια.
Οι μικροί ταλαντούχοι φίλοι μας δημιούργησαν μια καινούργια ιστορία, που ήταν κάπως έτσι:


Ο Βίκτωρ Γιουσουρούμ ανήκει στην εβραική κοινότητα της Χίου. Η οικογένεια του καλλιεργεί τη μαστίχα, αλλά καθώς είναι πολύ φτωχοί αποφασίζουν να τον στείλουνστην Αθήνα αν βρει την τύχη του.
Εκεί, σε μια περιοχή που λέγεται Μοναστηράκι έχει ανοίξει ένα Παλαιοπωλείο ο αδερφός της μητέρας του, ο Νώε Γιουσουρούμ. Δίνουν στον Βίκτωρα ένα σακουλάκι με μαστίχα κι ένα γράμμα για τον θείο του και ζητάνε να τον πάρει στη δούλεψή του.
Μόλις ο Βίκτωρ φτάνει στην Αθήνα πηγαίνει στο Μοναστηράκι. Πεινάει πολύ και δεν μπορεί να αντισταθεί στις μυρωδιές που έρχονται από το τζιερτζίδικο.  Το μαγαζί λέγεται "Η οικονομία" και είναι πραγματικά φτηνό. Ο Βίκτωρ διστάζει. Να φάει πατσά, φασολάδα ή τζιέρια από αυτά που τηγανίζει ο κυρ Χαράλαμπος;
Τελικά παίρνει μια φασολάδα. Κάθεται όρθιος για να φάει, αλλά δεν ξέρει για εκείνους που σου κλέβουν κουταλιές από το πιάτο σου μόλις κοιτάξεις αλλού. Έτσι βλέπει το πιάτο του ν' αδειάζει πολύ γρήγορα κι αυτός πεινάει ακόμα! Κάποιος του έφαγε τη μισή φασολάδα χωρίς να τον πάρει είδηση.


Φεύγει από το τζιερτζίδικο να παέι στον θείο του και περνάει μπροστά από το εκκλησάκι της Παντάνασσας. Ο θείος του, ο Νώε Γιουσουρούμ, δεν τον αναγνωρίζει όταν τον βλέπει και μόνο όταν ο Βίκτωρ του προσφέρει μαστίχα και του δείχνει το γράμμα πιστέυει πως είναι ο ανιψιός του.
Θέλει όμως να τον δοκιμάσει πριν τον πάρει στο μαγαζί κι έτσι του βάζει ένα πολύ δύσκολο κατόρθωμα να κάνει.
Να βρει το χαμένο άγαλμα του Αδριανού που εξαφανίστηκε όταν ο βοεβόδας Τζισταράκης έφτιαξε το τζαμί του και γκρέμισε ένα κομμάτι από τη βιβλιοθήκη του Αδριανού. Από τότε έπεσε στην πόλη η κατάρα του Τζισταράκη! Μόνο αν εύρισκε το άγαλμα θα γλίτωνε το Μοναστηράκι από την κατάρα!
Αυτός ο Τζισταράκης είχε τιμωρηθεί από τον πασά της Χαλκίδας που τον έδιωξε από τη θέση του, αλλά ...
Δυο γυναίκες που είχαν παλαιοπωλείο δίπλα στον Νώε Γιουσουρούμ και φοβήθηκαν πως αν έπαιρνε και τον ανιψιό του θα τους έπαιρνε και όλους τους πελάτες, είπαν για την αποστολή που είχε αναθέσει στον Βίκτωρα στην Αϊσέ Τζισταράκη.
Η Αϊσέ ήταν δισ-δισεγγονή του Μουσταφά Αγά Τζισταράκη κι ήθελε να πάρει το άγαλμα για να το πουλήσει. Έτσι αποφάσισε να παρακολουθήσει τον Βίκτωρα.
Η Αϊσέ ήταν παντρεμένη με τον Μαχμούτ που ήταν τεμπέλης και κοιμόταν συνέχεια. Του ζήτησε να την βοηθήσει αλλιώς θα τον χώριζε. Εκείνος βαριόταν να κάνει οτιδήποτε, αλά δεν ήθελε και αν χωρίσουν.
Έτσι σηκώθηκε από το ντιβάνι και πήγε μαζί της...
Στο μεταξύ ο Βίκτωρας είχε μπει στο τρένο για να πάει στο βουνό με τα χιόνια να βρει το άγαλαμα. ¨Ομως είχε ατύχημα και κινδύνεψε να σκοτωθεί.
Γλίτωσε, αλλά τότε του επιτέθηκε η συμμορία του Μαχμούτ, όμως γλίτωσε κι απ' αυτό γιατί βαρέθηκαν να τον κυνηγήσουν.
Η Αϊσέ αποφάσισε να χωρίσει με τον Μαχμούτ και να αναλάβει μόνη της την υπόθεση. Έτσι με κάτι μαγικά που ήξερε έκανε τον Βίκτωρα βάτραχο.
Ο Βίκτωρας έζησε για λίγο καιρό στον Ηριδανό ποταμό με μια οικογένεια βατράχων και μετά πήγε στο Κάτω Σιντριβάνι στην πλατεία στο Μοναστηράκι και τριγυρνούσε περίλυπος.
Ευτυχώς, ο καλός Μάγος Ελισαίος -που είχε βαφτιστεί στο κοντινό εκκλησάκι καιμ πήρε το όνομα του Αγίου- τον έκανε πάλι άνθρωπο.
Ο Βίκτωρας μεταμφιέστηκε στο Φάντασμα του Μαυρογένη γιατί τον κυνηγούσε ένας στρατηγός, που τον είχε λερώσει με λάσπες όταν από βάτραχος έγινε άνθρωπος.
Η Αϊσέ πάντως τον πέτυχε έξω από την Αγία Ειρήνη και τον κάλεσε σε μονομαχία, αφού τον αναγνώρισε. Ο Βίκτωρας την τραυμάτισε, αλλά γλίτωσε γιατί ένα κοριτσάκι την πήγε γρήγορα στο νοσοκομείο.
Ο Βίκτωρας βρήκε το άγαλμα και το πήγε στον θείο του. Το έδωσαν στο Μουσείο και ο Νώε πήρε τον ανιψιό του στο μαγαζί.
Η Αϊσέ είχε μετανιώσει για ό,τι έκανε και είχε συμβεί και κάτι άλλο. Αγαπούσε τον Βίκτωρα!
Έτσι του ζήτησε συγγνώμη και πήγαινε συχνά στο μαγαζί και μιλούσαν.
Στο τέλος αγαπήθηκαν κι οι δυο κι αποφάσισαν να παντρευτούν.
Τους πάντρεψε ο Δήμαρχος εκεί στην Πλατεία και πήγε όλη η γειτονιά στους γάμους τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου