Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Οι περιπέτειες της Έλλης: Το Τρενάκι της Καθαριότητας


Τι χαρά να τελειώνει η εβδομάδα σου με παιδικά χαμόγελα!
Σήμερα -Παρασκευή- η Παραμυθοκουζίνα βρέθηκε με μια καταπληκτική παρέα στον 2ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό της Κηφισιάς και φτιάξαμε ένα παραμύθι με τα παιδιά του σχολείου.
Πήγα να μάθω στα παιδιά τις "καλές καθημερινές συνήθειες" και μου τις έμαθαν εκείνα!
Είναι αυτό που λένε "κομίζω γλαύκα εις Αθήνας"*

Η νέα μας ηρωίδα, η Έλλη, καθώς φαίνεται θα έχει πολλές περιπέτειες μέχρι να μάθει ότι πρέπει να πλένει τα χέρια της με σαπούνι και νερό τρίβοντάς τα καλά γύρω- γύρω και πολύ σχολαστικά:
-μετά την παιδική χαρά
-όταν πηγαίνει στην τουαλέτα
-πριν το φαγητό
-όταν παίζει με το ζωάκι της

Ακόμη
Όταν είναι άρρωστη να διαλέγει μια πετσέτα που της αρέσει και αν τη χρησιμοποιεί μόνο αυτή (και αν την αλλάζει συχνά)
Όταν βήχει ή φτερνίζεται να καλύπτει το στόμα και τη μύτη της με χαρτομάντιλο


Να λοιπόν τι παραμύθι φτιάξαμε -με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας- σήμερα στη Κηφισιά

Η Έλλη και το Τρενάκι της Καθαριότητας

Η Έλλη αυτή τη φορά, στο παραμύθι μας, είχε "ξεχάσει" να πλύνει τα χέρια της. Αρρώστησε και έχασε την εκδρομή του σχολείου... Και να ήταν μόνον αυτό!
Τη νύχτα της επιτέθηκαν κάτι παράξενα μικρά ανθρωπάκια.
Ο συμμαθητής της ο Δημήτρης προσπάθησε να τη βοηθήσει ανοίγοντας έναν μεγάλο σωλήνα με νερό. Όμως τα ανθρωπάκια δεν μπορούσαν να νικηθούν με αυτόν τον τρόπο!
Πάνω στην ώρα εμφανίστηκε ένας ψεύτικος ήρως που παρουσιάστηκε ως "η Σίλια η δυναμική"
Υποσχέθηκε ότι αν της έδιναν πατατάκια, γαριδάκια και αναψυκτικά θα τους έλεγε πως να διώξουν τα ανθρωπάκια...
Τους κορόιδευε -όπως καταλαβαίνετε. Ευτυχώς, πήνω στην ώρα που πήγαιναν να δώσουν ό,τι τους είχε ζητήσει η Σίλια εμφανίστηκε η "Ζωή η ήσυχη":
-Τι πάτε να κάνετε; Δεν καταλαβαίνετε ότι σας λέει ψέμματα; Μ¨ονο ένας άνθρωπος μπορεί αν σας βοηθήσει. Ο Σούπερ ήρωας -Καπετάν Νικόλας
Η Ζωή φώναξε τον Καπετάν Νικόλα που εμφανίστηκε πετώντας μπροστά στα παιδιά. Του εξήγησαν τι συμβαίνει και τότε εκείνος έφερε νερό και σαπούνι και με τα παιδιά του σχολείου έφτιαξαν το "Τρενάκι της Καθαριότητας".
Το Τρενάκι πέρασε γύρω από την Έλλη και εκτόξευσε σαπούνι και νερό με δύναμη. Τα ανθρωπάκια εξαφανίστηκαν!
Η Έλλη έγινε καλά και όταν γύρισε πίσω στην τάξη της ζήτησε από τη δασκάλα να πει σε όλους ποιές είναι οι "καλές συνήθειες που κάνουν τη διαφορά"
Έμεινε να λύσουν ένα πρόβλημα: Τι κάνεις όταν η γιαγιά σου θέλει να σου πάρει παγωτό και είσαι σε μια παιδική χαρά που δεν έχει νερό και σαπούνι;
Εσείς ξέρετε;

ΤΕΛΟΣ της πρώτης Περιπέτειας

 



-----------------------------------------------------------------------

*Και για να μαθαίνουμε κάτι ακόμη:
"...Βρισκόμαστε στις 28 Αυγούστου 1834 όταν ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδος Όθωνας αφήνει το Ναύπλιο και κάνει την επίσημη είσοδό του στη νέα πρωτεύουσα του κράτους την Αθήνα...

...Με την άφιξή του στο Λιμάνι, γίνεται δεκτός από αντιπροσωπεία η οποία του προσφέρει μια ζωντανή κουκουβάγια (σύμβολο της αρχαίας πόλης των Αθηνών) και ένα κλαδί ελιάς. Από τον Πειραιά ο Όθωνας με την συνοδεία του σχηματίζει πομπή, ανεβαίνει την οδό Πειραιώς και φτάνει στον αρχαίο Ναό του Ηφαίστου, που τότε είχε μετατραπεί σε χριστιανικό ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου θα ακολουθούσε μια σύντομη δοξολογία για την άφιξή του.
Εκεί το πλήθος που είχε σχηματιστεί βλέποντας τον Όθωνα με την συνοδεία του να κρατάνε μια ζωντανή κουκουβάγια που του είχαν προσφέρει στον Πειραιά, το θεώρησε αστείο μη γνωρίζοντας ότι και εκείνου του την έδωσαν λίγο πριν, αλλά πιστεύοντας ότι τους την πήγαινε ως δώρο για να τους δείξει το ένδοξο αρχαίο παρελθόν της πόλης των Αθηνών.
Το θεώρησαν λοιπόν προσβλητικό ένας ξένος να «κομίζει Γλαύκα εις Αθήνας» την πόλη που σύμβολό της ήταν η κουκουβάγια και άρχισαν να χρησιμοποιούν ευρέως αυτήν την φράση που ήταν γνωστή από την αρχαιότητα μεν (όρνιθες Αριστοφάνη) αλλά που ήταν σε αχρηστία στην καθομιλουμένη μέχρι το περιστατικό με τον Όθωνα.
Και μέχρι σήμερα η φράση αυτή χρησιμοποιείται όταν κάποιος πάει να πει πράγματα πασίγνωστα σαν να ήταν άγνωστα.
Από τον Πειραιά λοιπόν του 1834 και με την κουκουβάγια του Όθωνα ανά χείρας έγινε γνωστή η φράση που σημαίνει «παρουσιάζω σαν καινούργιο ή πρωτοποριακό κάτι που είναι ήδη πολύ γνωστό»..." Πηγή Pireorama.gr


Τρίτη 27 Μαΐου 2014

29 Μαΐου στον Ifeelkid: Η ιστορία του Βυζαντίου σαν παραμύθι



Την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης που σημάδεψε την Παγκόσμια Ιστορία, έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στον Ifeelkid και στην Παραμυθοκουζίνα, τις δημιουργούς του βιβλίου "Μια βόλτα στα Βυζαντινά χρόνια" 
Η συγγραφέας Εύη Τσιτιρίδου-Χριστοφορίδου και η εικονογράφος Λέλα Στρούτση θα είναι κοντά μας για να ταξιδέψουμε με τη δύναμη της φαντασίας σε εκείνα τα γνωστά - άγνωστα χρόνια....
Αντιγράφω από το σχετικό μου κείμενο στο literature.gr :

"...Το βιβλίο της Εύης Τσιτιρίδου –Χριστοφορίδου με τον τίτλο «Μια βόλτα στα βυζαντινά χρόνια» (Κέδρος) ανήκει στη σειρά «Με ξεναγό την ιστορία» απευθύνεται σε παιδιά 5-8 ετών, αλλά και στους μεγάλους –θα έλεγα εγώ- που αντιμετωπίζουν κάπως… περίεργα την εποχή του Βυζαντίου, θύματα του άθλιου τρόπου με τον οποίο διδάσκεται η ιστορία στο σχολείο. Η εικονογράφηση της Λέλας Στρούτση είναι εξαιρετική. Ομολογώ πως έμεινα να χαζεύω τις εικόνες της. Με σεβασμό στην παράδοση έχει δημιουργήσει ολοζώντανες ζωγραφιές. Οι ήρωες του βιβλίου είναι η Βάγια και ο Αστέρης αλλά και ο Γκάρι, ένας γάιδαρος που …πετάει και τους ταξιδεύει στο χρόνο. Η περιήγηση στη βυζαντινή καθημερινότητα είναι απολαυστική. Το βιβλίο συμπληρώνεται από εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Μελαγχολώ όταν βλέπω πόσοι ικανοί και δημιουργικοί άνθρωποι αγνοούνται και πως το υπουργείο που ονομάζεται Παιδείας προωθεί βιβλία κακόγουστα, κακογραμμένα και αντιπαιδαγωγικά. Ποιοι είναι όλοι αυτοί που τα εγκρίνουν; Σε ένα σχολείο που θα άξιζε το όνομα του με βιβλία σαν της κυρίας Τσιτιρίδου- Χριστοφορίδου θα διδασκόταν η ιστορία…"

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Πως ξεχώρισε η Ίμβρος από τη Λήμνο


 Έχοντας βρεθεί και από τις δυο πλευρές, κοιτάζοντας την Ίμβρο από τη Λήμνο και τη Λήμνο από την Ίμβρο, χάρηκα ανακαλύπτοντας στο facebook αυτό το παραμύθι από τα "Παραμύθια της Ίμβρου" της Εύης Τσιτιρίδου Χριστοφορίδου, που η συγγραφέας μας θύμισε με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό...

ΠΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΕ Η ΙΜΒΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΗΜΝΟ

Στα αρχαία χρόνια, η Λήμνος ήταν ενωμένη με την Ίμβρο και η θάλασσα που βρίσκεται σήμερα ανάμεσα στα δυο νησιά, ήταν τότε μια μεγάλη και πλούσια πεδιάδα. Το αρχικό μεγάλο νησί το όριζε ένας πολύ πλούσιος και σοφός βασιλιάς. Στην περιοχή της σημερινής Λήμνου, ο βασιλιάς διατηρούσε αμέτρητα κοπάδια πρόβατα, γιατί τα χαμηλά και με αραιή βλάστηση βουνά και οι ομαλές πεδιάδες της προσφέρονταν για τη βοσκή τους. Την περιοχή της σημερινής Ίμβρου πάλι, με τα πολλά δασωμένα βουνά και τις απόκρημνες λαγκαδιές της, την είχε για τις κατσίκες του. Τον εύφορο κάμπο, τέλος, ανάμεσά τους, τον καλλιεργούσε με διάφορα δημητριακά και έτσι είχε απ’ όλα τ’ αγαθά και ζούσε πλουσιοπάροχα.

Ο βασιλιάς αυτός είχε και δυο γιους. Ο ένας είχε στη φύλαξή του τα πρόβατα στη Λήμνο κι ο άλλος τις κατσίκες στην Ίμβρο. Κατοικώντας και δουλεύοντας σε δύο περιοχές αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, οι δύο νεαροί διαμόρφωσαν σιγά σιγά συνήθειες και χαρακτήρα ανάλογο με αυτές. Ο Ιμβριώτης έγινε πεισματάρης και πονηρός, σαν τις κατσίκες που φύλαγε και οξύθυμος κι ατίθασος, σαν τα δύσβατα βουνά και τα λαγκάδια όπου ζούσε. Ο Λημνιός έγινε ήρεμος και άκακος, σαν τα πρόβατα που φύλαγε και υπομονετικός και καλόβουλος, σαν τις ήμερες πεδιάδες όπου ζούσε.

Όταν πέθανε ο πατέρας τους, οι δυο γιοι του αποφάσισαν να μοιράσουν το βασίλειο. Αλλά ο Ιμβριώτης ήθελε να πάρει διπλό μερτικό από τον αδερφό του: ήθελε δικές του όλη την Ίμβρο με τις κατσίκες της και όλη τη μεγάλη πεδιάδα που την ένωνε με τη Λήμνο. Άφηνε στον αδερφό του μόνο τη Λήμνο και τα πρόβατά της. Μάταια ο αδερφός του τον παρακαλούσε να μοιράσουν ακριβώς στη μέση τη μεγάλη πεδιάδα. Στο τέλος, ήπιος και συγκαταβατικός καθώς ήταν, υποχώρησε, αλλά δεν παρέλειψε να παραπονεθεί στους θεούς για την αδικία που του έγινε. Εκείνοι άκουσαν το παράπονό του και όρισαν κριτή της υπόθεσης τον Ποσειδώνα, το θεό της θάλασσας. Συμφώνησαν, κιόλας, ότι σε όποιον απ’ τους δυο αδερφούς έβρισκε ο Ποσειδώνας να ανήκει περισσότερη γη, αυτήν θα την κρατούσε ο ίδιος για τον κόπο του.

Ανέβηκε ο Ποσειδώνας στην κορυφή του πανύψηλου βουνού Σάος της Σαμοθράκης κι από εκεί διέκρινε αμέσως την άδικη μοιρασιά. Κατάλαβε πως ο Ιμβριώτης είχε πάρει δική του όλη την πεδιάδα που ένωνε τη Λήμνο με την Ίμβρο. Σήκωσε τότε την τρίαινά του και την κατέβασε με τιτάνια δύναμη στην περιοχή αυτή, μαζί και σ’ ένα κομμάτι της Ίμβρου. Αμέσως η στεριά έγινε θάλασσα κι έτσι ξεχώρισαν για πάντα τα δυο νησιά. Η Ίμβρος, μάλιστα, έγινε μικρότερη από τη Λήμνο, για να τιμωρηθεί η πλεονεξία του Ιμβριώτη σε βάρος του Λημνιού αδερφού του...

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Η Μυρτώ Πανάγου στον Ifeelkid

Πέμπτη 22 Μαΐου στις 7μμ στον Ifeelkid και στην Παραμυθοκουζίνα είναι καλεσμένη η ηθοποιός Μυρτώ Πανάγου


Την είδα πριν από λίγες μέρες στην παράσταση "Το κλειδάκι της καρδιάς". Ένα πολύ όμορφο θεατρικό έργο για παιδιά εμπνευσμένο από το παραμύθι της Πηνελόπης Δέλτα "Η καρδιά της βασιλοπούλας" κι ένα λαϊκό παραμύθι με τον τίτλο "Το πιο γλυκό ψωμί" .

Με εντυπωσιάσε ο τρόπος που περνούσε από τον ένα ρόλο στο άλλο και ακτάφερενε να σε πείεθι -επί σκηνής- πως είναι πολλά και διαφορετικά πρόσωπα.
Η Μυρτώ Πανάγου είναι αναμφίβολα μια ταλαντούχα νέα ηθοποιός που αποδεικνύει πως το απιδικό θέατρο είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση!
Και δεν είναι μόνον αυτό.
Διαβάζω στο storybox.gr :


Απόφοιτη της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τελειόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει συν-σκηνοθετήσει και παίξει με τους Ηλία Βογιατζηδάκη και Νατάσα Παπανδρέου, στις παραστάσεις: «Ιστορία κατεύθυνσης» βασισμένο σε μικρές και μεγάλες ιστορίες μέσα από τις σελίδες του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), «Χταποδάκια και άλλα διηγήματα» βασισμένο σε διηγήματα των Μ. Καραγάτση, Κ. Ταχτσή, Μ. Χάκκα, Δ. Χατζή, Ντ. Χριστιανόπουλου (Bios) καθώς και την performance «O φοβερός σκελετός» του Ά. Γκίνσμπεργκ (Page 31 Festival, Camp!). Επίσης, στην performance «Τα ταξίδια μου» πάνω σε κείμενα του Γ. Χειμωνά (Page 31 Festival, Camp!).
Συμμετείχε στις παραστάσεις: «Αγαπημένοι» (σκην. Μ. Πανάδης, Ν. Παπανδρέου) , στις παιδικές παραστάσεις «Το κλειδάκι της καρδιάς» και «Τέσσερις εποχές – Ένα παραμύθι για την αγάπη» (σκην. Ελ. Βαρελτζή), «Ιλιάδος Προ-σχήματα» στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Δήμου Αθηναίων (σκην. Δ. Λιγνάδης), «Το ημερολόγιο ενός απατεώνα» (σκην. Γ. Κακλέας), καθώς και στην ταινία «Luton» του Μ. Κωνσταντάτου.

Μπορείτε να διαβάσετε και την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή της εδώ

Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Οι μπαμπάδες μας είναι οι ήρωες μας


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας μπαμπάς που τον έλεγαν Γιώργο. Ο μπαμπάς Γιώργος κάθε πρωί έβαζε να χτυπήσει το σιδερένιο του ξυπνητήρι. Ο αντίπαλος τους μπαμπά Γιώργου, ήταν τα χαρτιά στο γραφείο του. Κάθε μέρα ήταν όλα και πιο πολλά και έτσι αποφάσισαν μια μέρα να μονομαχήσουν. Η μονομαχία αποφασίστηκε να γίνει με ξιφομαχία. Ο μπαμπάς Γιώργος έκοβε τα χαρτιά σε κομφετί, αλλά εκείνα ήταν πονηρά και πετούσαν στον αέρα και τον ζάλιζαν.

Ευτυχώς εμφανίστηκε τότε ο Γιώργος ο ηλεκτρολόγος που κατέβασε τον διακόπτη του ρεύματος και έτσι τα χαρτάκια δεν έβλεπαν που να πετάξουν και πέσανε κάτω. Τότε ήταν που εμφανίστηκε ο ήρωας Στιβ με την μπέρτα του. Ο Στιβ, άφησε τους δύο Γιώργηδες να μιλάνε και πήγε να σώσει την Εύα από ένα κάστρο που την είχε κλεισμένη η κακιά μάγισσα. Πάλεψε με τη μάγισσα και τη νίκησε.

Τ¨οτε πήρε την Εύα και την παντρεύτηκε. Ο γάμος έγινε κοντά σε ένα παιδότοπο. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Ιφιγένεια και την Ηλέκτρα. Ο δε Κώστας είχε πάει στον Δημήτρη που τον είχαν ακολουθήσει τα χαρτάκια. Ο Κώστας είχε μια τρελή ιδέα. Έκοψε το ρεύμα με το μαχαίρι και όταν τα χαρτάκια πήγαν να πετάξουν, έκανε τους μαρκαδόρους μαχητές. Τα χαρτάκια τα πετάξανε μετά κομφετί στον γάμο της Εύας μα τον Στιβ.

Μετά τον γάμο, η μαμά Εύα ήταν κλεισμένη μέσα σε ένα μαγικό τραπουλόχαρτο που είχε ζωγραφισμένο ένα δάσος. Ήταν πολύ στεναχωρημένη, την βρήκε ένας λύκος και την κουβάλησε από εκεί στην φυλακή, γιατί εκεί είχε αστυνομία. Τον είχε βάλει η κακιά μάγισσα να το κάνει. Η μάγισσα έκανε μάγια στην Εύα και τη μεταμόρφωσε σε μισή αλάτι, μισή πόνυ, μισή κουρτίνα, μισή λάμπα, μισή δέντρο και μισή φύλλα. Έτσι δεν μπορούσε να την αναγνωρίσει ο Στιβ.

Η Εύα τότε άρχισε να κλαίει και μια καλή νεράιδα τη λυπήθηκε και την έκανε πάλι άνθρωπο με το ραβδάκι της. Ήρθε τότε η Καλλιόπη, η σούπερ ηρωίδα με την ροζ μπέρτα και είπε πως απαγορεύονταν να μεταμορφωθεί ξανά η Εύα, ακόμη και σε πουλάκι. Ο Στιβ, είχε για αποστολή του να μην αφήσει ξανά την κακιά μάγισσα να έρθει κοντά στην Εύα. 

Με τη Μαρία Παπαλέξη στον Ifeelkid



Την Πέμπτη 15 Μαΐου  στις 7μμ η Παραμυθοκουζίνα φιλοξενεί τη Μαρία Παπαλέξη στον Ifeelkid

Αφορμή μια μοναδική παράσταση του έργου της "Ξημερώνει" που είχα την τύχη να παρακολουθήσω πριν από λίγες μέρες στον Καταυλισμό των τσιγγάννων στο Χαλάνδρι και να μάθω για μια σημαντική δραστηριότητα που φέρνει το θέατρο κοντά σε παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα, αλλά και σε παιδιά που ζουν σε "δύσκολες " περιοχές και γειτονιές της χώρας...


Αντιγράφω από το πολύ καλό ρεπορτάζ της Ειρήνης Ορφανίδου στην ιστοσελίδα thetoc.gr

....Το Θέατρο του Νέου Κόσμου συνεχίζει, για 12ο χρόνο, τη δράση της κινητής μονάδας θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Όπως σημειώνουν ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και η βοηθός καλλιτεχνικού διευθυντή, Μαρία Παπαλέξη για τη δράση Θέατρο Αλληλεγγύης για Παιδιά «σιγά σιγά, αυτά τα χρόνια απλωθήκαμε και σε άλλους χώρους όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών, όπως προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία, γυναικείες φυλακές. Συνολικά έχουμε δώσει πάνω από 1.700 δωρεάν παραστάσεις σε όλους αυτούς τους χώρους…»

Το έργο για παιδιά της Μαρίας Παπαλέξη «Ξημερώνει»
Ένας μικρός σκίουρος πέφτει για ύπνο στο μαλακό του κρεβάτι, στη ζεστή φωλιά του. Ξαφνικά, μ’ έναν τρόπο μυστηριώδη, βρίσκεται στην άλλη άκρη του δάσους! Πώς θα βρει το δρόμο να γυρίσει πίσω μέσα στη νύχτα; Ευτυχώς θα συναντήσει όχι μόνο κινδύνους, μα και φίλους πρόθυμους να τον βοηθήσουν, με πρώτη και καλύτερη μια πυγολαμπίδα. Ο μικρός σκίουρος είναι χαριτωμένος, πεισματάρης κι επίμονος, επιρρεπής στις γκάφες, αλλά και έτοιμος να μάθει από τα λάθη του. Θα καταφέρει να φτάσει στο μαλακό του κρεβάτι κοντά στο χάραμα, την ώρα ακριβώς που… ξυπνά! Όλη η περιπέτειά του ήταν ένα κακό όνειρο. Κι ακόμα και το χειρότερο όνειρο κάποτε τελειώνει, γιατί πάντα ξημερώνει.




Η Μαρία Παπαλέξη γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού του προγράμματος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, σκηνοθεσίας, αγωγής του λόγου, θεατρικού παιχνιδιού.
Εργάστηκε ως βοηθός του σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου στις παραστάσεις: "Μαντάμ Σουσού" του Δ. Ψαθά (θέατρο Βρετάνια), "Ο βασιλικός" του Α. Μάτεσι (Εθνικό Θέατρο), "Δύο θεοί" του Λ. Χρηστίδη, "Εδουάρδος Β΄" του Κρ. Μάρλοου, "Τολμηρές πολαρόιντ" του Μ. Ρέιβενχιλ, "Ο γλάρος" του Α. Τσέχωφ, Βόυτσεκ του Γκ. Μπύχνερ και "Οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας" του Λ. Μπαίρφους (θέατρο του Νέου Κόσμου).
Έχει ασχοληθεί με ερευνητικές εργασίες, επιμέλεια ύλης θεατρικών προγραμμάτων, μεταφράσεις και συγγραφή κειμένων για το θέατρο.
Από το 1999 συνεργάζεται με το θέατρο του Νέου Κόσμου ως θεατρολόγος, υπεύθυνη οργάνωσης και βοηθός καλλιτεχνικής διεύθυνσης.
Η πρώτη της ενασχόληση με δημοτικούς χορούς και τραγούδια έγινε το 1979, στο Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας. Τριάντα χρόνια μετά, το πρώτο της θεατρικό κείμενο "ανταμώνει" μια αγάπη που ο χρόνος δεν θα σβήσει ποτέ...
Είναι εθελόντρια στη Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Παιδιού - Αναρρωτήριο Πεντέλης.

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Τα δικαιώματα του μικρού επισκέπτη του μουσείου και ο ....Ηνίοχος

 Σήμερα (Πέμπτη 8 Μαΐου στις 7-8μμ) στον Ifeelkid και στην "Παραμυθοκουζίνα" μιλάμε για τα διακιώματα του Μικρού Επισκέπτη του Μουσείου με αφορμή το βιβλίο που κυκλοφορεί ελέυθερα από τις εκδόσεις Σαΐτα.

Ακόμη φτιάχνουμε ένα παραμύθι με έμπνευση από τον Ηνίοχο. Σας ποεριμένουμε να το ετοιμάσουμε μαζί!

 

Τα 10 δικαιώματα του (μικρού) επισκέπτη ενός Μουσείου


Τίτλος: Τα 10 δικαιώματα του (μικρού) επισκέπτη ενός Μουσείου
ΣυγγραφείςΣτεφανία Βελδεμίρη, Κώστας Βλαστάρης, Δέσποινα Γεωργαντά, Αλκμήνη Γιαμπανίδου, Μαριάννα Κανδεράκη, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Ανατολή Κωταΐδου, Θεοδώρα Μπαγδάτογλου, Βίκυ Ξανθοπούλου, Φώτω Παπαργυρούδη, Μάγδα Παπαστεφάνου, Στέλλα Ποιμενίδου, Σοφία Πολίτου-Βερβέρη, Ελένη Σβορώνου, Κώστας Στοφόρος, Ευμορφία Τσιαμάγκα, Δέσποινα Τσιπτσέ, Κωνσταντίνα Χαρλαβάνη, Εύα Χατζηραφαηλίδου, Ανθή Χρυσοπούλου
ISBN: 978-618-5040-58-1
Συντελεστές
Εικονογράφηση, σχεδιασμός εξωφύλλου: Πάρις Χαραλαμπίδης
Συγγραφή δικαιωμάτων, Επιμέλεια, Σελιδοποίηση: Ηρακλής Λαμπαδαρίου
Διορθώσεις: Κωνσταντίνα Χαρλαβάνη

Σύντομη περίληψη
Από μία και μόνο ιδέα, πολλές φορές ακόμη και από μία και μόνο λέξη, μπορούμε να σχεδιάσουμε μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη γνώση με τη διασκέδαση με έναν τρόπο μοναδικό, σχεδόν μαγευτικό. Αναζητήστε λοιπόν στις σελίδες του βιβλίου αυτού τη λέξη εκείνη που θα σας δώσει την αφορμή για ένα ατέλειωτο παιχνίδι στα Μουσεία με τους μαθητές και τα παιδιά σας με πολλαπλά οφέλη!

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Μια διαφορετική περιήγηση στη Βραυρώνα την Κυριακή


Tην Κυριακή 4 Μαΐου 2014, μια ξεχωριστή δράση έγινε στη Βραυρλωνα που θα έχει και ...συνέχεια!
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές με πολιτιστική δράση
στο Μουσείο της Βραυρώνας και περιβαλλοντική περιήγηση στον υγρότοπο της Βραυρώνας

Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

Α. Πολιτιστική δράση για οικογένειες, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά με τίτλο Παιχνίδια με τα αγαπημένα ζώα της θεάς Αρτέμιδος και (δωρεάν) ξενάγηση για τους ενήλικες στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βραυρώνας

Β. Περιβαλλοντική περιήγηση στον υγρότοπο Βραυρώνας με παρατήρηση πουλιών και παράλληλη υλοποίηση δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (εργαστήριο με ζωγραφική και κατασκευές) με θέμα τα πουλιά που φιλοξενεί ο υγρότοπος. Στους συμμετέχοντες θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό και αναμνηστικά για τα παιδιά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 22990 27340/ 27020 (Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας), 210 8228704 και 6974510976 (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία).

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Πως συμμαζεύτηκαν τα πάντα!


Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Διαμαντένια. Η Διαμαντένια είχε φύγει από το χωριό της και πήγε στο διπλανό χωριό για να πάρει λεμόνια. Έπρεπε όμως να γυρίσει στο σπίτι της για να κάνει δουλειές και έτσι έφυγε βιαστικά για να γυρίσει πίσω. Από την βιασύνη της, αντί να πάρει λεμόνια, πήρε μήλα.

Στο χωριό υπήρχε ένας νόμος που τα κορίτσια απαγορεύονταν να δαγκώνουν μήλα. Η Διαμαντένια όμως δάγκωσε όλα τα μήλα. Πριν την πιάσουν ήθελε να φύγει και να πάει στην γιαγιά της αλλά δεν μπορούσε. Ευτυχώς την βοήθησε ο παππούς της και φτάσανε όλοι μαζί στην γιαγιά που την έλεγαν Βασιλική.

Η κακιά μάγισσα, που είχε βγάλει τον νόμο για τα μήλα, μεταμόρφωσε την Διαμαντένια σε κουρτίνα. Η κουρτίνα ήταν στην τάξη και έτσι συμμάζεψε όλη τη βιβλιοθήκη του σχολείου. Τότε ήταν που εμφανίστηκε και ο αντίπαλος της Διαμαντένιας ο Οδυσσέας που είχε διαβολικές ικανότητες και έφτιαχνε φίλτρα. Μεταμόρφωσε τη Διαμαντένια πάλι σε κορίτσι και την έβαλε να του πλύνει όλα τα ρούχα.

Τότε εμφανίστηκε η Ελίζαμπεθ με τον Ηρακλή που είχαν συμμαζέψει, μόλις, όλα τα παιδικά δωμάτια του κόσμου. Έβαλαν στη θέση τους όλες τις πεταλούδες, τους δράκους ακόμη και τα λουλούδια.

Ο Ηρακλής με την Διαμαντένια αγωνίστηκαν σε αλογοδρομίες και ο Ηρακλής νίκησε. Η Ελίζαμπεθ τον παντρεύτηκε γιατί ήταν μεγάλος και γενναίος. Στον γάμο πήγαμε όλοι και ήρθε και η αληθινή Μπάρμπι που τραγουδάει και ο Σπάιντερμαν! Η νύφη και ο γαμπρός φορούσαν πρωτομαγιάτικα στεφάνια.