Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ένα παραμύθι για την Επανάσταση του ΄21 στην Αθήνα!

Σήμερα, μετά τον περιπατό μας στην Πλάκα όπου μιλήσαμε για την Αθήνα στην εποχή της Επανάστασης του 1821, γυρίσαμε στο Μουσείο, φτιάξαμε τα Επαναστατικά Λάβαρα, αλλά κι ένα μικρό παραμύθι που διαδραματιζόταν τις κρίσιμες ημέρες Μαρτίου -Απριλίου του 1821 στην Αθήνα.


Ηρωίδα μας η Ιφιγένεια, ένα κορίτσι που κάτω από την μύτη των Τούρκων έβγαινε κάθε μέρα από την Πύλη του Αδριανού δήθεν για να πλύνει ρούχα στο ποτάμι και γυρνώντας έφερνε στο καλάθι της πολεμοφόδια από τη Μονή της Πεντέλης για τους Επαναστάτες. Ήταν η αποστολή που της είχε αναθέσει ο ίδιος ο Αθανάσιος Διάκος!

Ο Γιάννης αγαπούσε την Ιφιγένεια και θέλησαν να παντρευτούν, αλλά ο βοεβόδας της Αθήνας τους το απαγόρευσε. Αυτοί τότε παντρεύτηκαν κρυφά στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, αλλά τους πηραν είδηση οι Τούρκοι και τους φυλάκισαν στην Ακρόπολη.
Αυτοί κατάφεραν ένα βράδυ να εξουδετερώσουν δυο φρουρούς, φόρεσαν τα ρούχα τους και το έσκασαν από τη φυλακή. Όταν γύρισαν στο σπίτι, όλοι τρόμαξαν να τους γνωρίσουν.
Στο μεταξύ ένας κατάσκοπος των Τούρκων που παρίστανε τον Επαναστάτη ποροσπάθησε να βρει που κρύβονται αλλά αυτοί το είχαν σκάσει με τον φίλο τους τον Βασίλη που τους έκρυψε στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο Χαλάνδρι.
Μετά ξέσπασε η Επανάσταση στην Αθήνα και η Ιφιγένεια με τον Γιάννη και τους άλλους φίλους τους έτρεξαν να βοηθήσουν στην ποιλιορκία της Ακρόπολης!

Την ερχόμενη Κυριακή, 5 Απριλίου στον Κυριακάτικο περίπατό μας στην Πλάκα θα γνωρίσουμε εκκλησσάκια της περιοχής, θα ακολουθήσουμε τα ίχνη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και φυσικά θα φτιάξουμε το δικό μας Πασχαλινό Παραμύθι.

Δηλώσεις συμμετοχής : Τηλέφωνο 2103250341, Email info@ekedisy.gr
Ώρες λειτουργίας Γραμματείας: Δευτέρα-Σάββατο 10:00-18:00
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα Αθήνα
http://www.ekedisy.gr/
info@ekedisy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου