Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Καλό μήνα με παραμύθια και περίπατο στην Πλάκα



Σήμερα ήταν η πρώτη μέρα της άνοιξης, με ήλιο, χαμόγελα και παραμύθια! Στο παλίσιο των περιπάτων μας στην Πλάκα που οργανώνει η Παραμυθοκουζίνα σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, σήμερα πήγαμε με μια πολυυυυυύ μεγάλη παρέα παιδιών στο Μοναστηράκι, κάνοντας στάσεις στο Λουτρό των Αέρηδων, στους Αέρηδες, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην οδό Άρεως, στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, στο Τζαμί του Τζισταράκη...
Πριν σας πως για το παραμύθι που φτιάξαμε, να σας πω καλό μήνα με ένα δικό μου μικρό παραμύθι και μια ζωγραφιά της Στεφανίας Βελδεμίρη, από το "Ημερολόγιο για να θυμάσαι ή να ξεχνάς" που κυκλοφόρησε πριν τρία χρόνια από τον "Εξώστη":

 
Μάρτης

Κάποτε ζούσε σε μια πόλη ένας άντρας μοναχός. Την πόλη αυτή την έλεγαν Θ-ήττα γιατί φιλοξενούσε ανθρώπους νικημένους: Σε πολέμους, σε έρωτες και πάθη, σε τυχερά παιχνίδια… Μια μέρα –ή μάλλον νύχτα- καθόταν μπροστά στο τζάκι και κοιτούσε τις φλόγες χαμένος. Αν και αν και αν και αν… δεν θα έμενα εδώ, σκεφτόταν. Δεν πρόσεξε καθόλου τη μικρή νεράϊδα που γεννήθηκε μέσα από τις φλόγες. Δεν την ένιωσε όταν ακούμπησε στον ώμο του. Δεν την άκουσε όταν του ψιθύρισε στο αυτί. Σιγά –σιγά αποκοιμήθηκε. Η νεράιδα πέταξε πίσω στο τζάκι. Δεν ξαναφάνηκε ποτέ… 


Το παραμύθι μας: Ο κλέφτης της φασολάδας

Θα σας παρουσιάσω μια σύντομη περίληψη από το παραμύθι που φτιάξαμε καθισμένοι στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού 
Η Γεωργία η ηρωίδα μας έκλεβε φαγητό από τα πιάτα των ανθρώπων που πήγαιναν να φάνε στο τζιερτζίδικο του κυρ- Κωνσταντή στην οδό Άρεως στο Μοναστηράκι.
Μια μέρα όμως ο κυρ -Κωνσταντής την έπιασε στα πράσα να αρπάζει με το κουτάλι της φασολάδα από το πιάτο ενός πελάτη και την έβαλε να καθαρίσει ένα σακί κρεμμύδια.
Εκεί τη βρήκε η Μυρτώ, η βοηθός του Χρήστου του μεγαλύτερου κλέφτη της εποχής του Όθωνα που ήταν άσσος στις μεταμφιέσεις.
Η Μυρτώ ήθελε να βάλει τη Γεωργία να κλέβει μαζί τους και να την ανάγκασει να τους βοηθήσει, αλλά αυτή αρνήθηκε.
Έτσι όταν παντρευόταν η κόρη του κυρ Κωνσταντή μπήκαν στο σπίτι κι έκλεψαν τα δώρα του γάμου (ο Χρήστος είχε μεταμφιεστεί σε παππά και συμμετείχε στον γάμο!)
Όταν η νύφη κι ο γαμπρός γύρισαν σπίτι τρελάθηκαν!
Όλοι υποψιάστηκαν τη Γεωργία που αρνιόταν ότι είχε κλέψει, αλλά δεν τολμούσε να μαρτυρήσει και τον ένοχο.
Τότε ανέλαβαν δράση οι ντετέκτιβ Αδριάνα και Αδριανός. Βρήκαν ένα μικρό κοριτσάκι που είχε δει τους κλέφτες, αλλά δεν μπορούσαν να τους πιάσουν γιατί δεν είχαν αποδείξεις.
Τότε σκέφτηκαν να κλείσουν ένα βράδυ τον αρχικλέφτη Χρήστο στο στοιχειωμένο τζαμί του Τζισταράκη. Εκεί του όρμησαν τα φαντάσματα κι αυτός αναγάστηκε να ομολογήσει για να τον βγάλουν από εκεί.
Έτσι τέλειωσε η ιστορία και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!

Την ερχόμενη εβδομάδα, Κυριακή 8 Μαρτίου στις 12.30 θα κάνουμε στον περίπατο μας στην Πλάκα που θα είναι αφιερωμένος στη μέρα της γυναίκας θα έχουμε πολλές -πολλές εκπλήξεις!
Σας περιμένουμε:

Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ.:2103250341,  6937219160
info@ekedisy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου