Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Οι Αόρατες Πόλεις στο Ιταλικό Ινστιτούτο

 Με μεγάλη χαρά διάβασα στο μπλογκ της Στεφανίας Βελδεμίρη για τη συμμετοχή της σε μια μοναδική σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν σήμερα και αύριο στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών με θέμα «Αόρατες πόλεις – αφιέρωμα στον Italo Calvino» με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατό του. Ένας ξεχωριστός συγγραφέας σε ένα από τα βιβλία που έχουν  αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά τους σε όσους έχουν ταξιδέψει μέσα στις σελίδες του. Ένα βιβλίο που δεν παύει να είναι επίκαιρο…


Η διημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και περιλαμβάνει διαλέξεις, workshops, εικονογραφική έκθεση και εικαστικές εγκαταστάσεις.
Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου, Γιώργος Μπράμος και ο καθηγητής Ιταλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γεράσιμος Ζώρας. 

Θέματα των Workshops: Η Αθήνα ως Αόρατη Πόλη: αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και άλλοι καλλιτέχνες προσκαλούν το κοινό να την ανακαλύψει.
«Χαρτογραφώντας το Αόρατο», «POLIS PAINTING - ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΣ - Μετασχηματισμοί του λόγου σε εικόνα στις Αόρατες Πόλεις του Italo Calvino», «Η Ζωή ως Πόλη: μια συλλογική ανάγνωση της ζωής σε κρίση», «Ιστορίες Κατοίκησης»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες: http://invisibleathens.tumblr.com/
Eπικοινωνία: invisibleathens@gmail.com
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, Πατησίων 47

 Από το μπλογκ της Στεφανίας:

ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ / INVISIBLE CITIES και esθήτα

 
Στο πλαίσιο της της διεπιστημονικής και καλλιτεχνικής συνάντησης για τις ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ / INVISIBLE CITIES, που διοργανώνουν από κοινού το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και με αφορμή την συμπλήρωση των 30 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα Italo Calvino,  στις 23 & 24 Οκτωβρίου, το εργαστήριο κατά της τυποποίησης esθήτα, δηλαδή η ομάδα μας: Χριστίνα Βουμβουράκη & Στεφανία Βελδεμίρη, συμμετέχει στην έκθεση εικαστικών και εγκαταστάσεων που διοργανώθηκε για τους σκοπούς του φεστιβάλ.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μαρία Τριανταφυλλίδου, φίλη και αναγνώστρια με πάθος και βαθιά γνώση των λέξεων, το 2013, μου χάρισε το βιβλίο "Αόρατες πόλεις", του Καλβίνο, το οποίο με μάγεψε. Τότε αποφάσισα να κάνω ζωγραφιές τις πόλεις που αγάπησα πολύ. Όταν αργότερα το 2014, βρήκα χρόνο επιτέλους να ξεκινήσω, ήταν η ίδια περίοδος που με την Χριστίνα σχεδιάζαμε το εργαστήρι μας κατά της τυποποίησης esθήτα. Έτσι αποφασίσαμε να μετατρέψουμε τα κείμενα του Καλβίνο που μας ενέπνευσαν τόσο πολύ, όχι μόνο σε ζωγραφιές μα και σε κατασκευές, εγκαταστάσεις και δράσεις.



Δείτε τα πάντα για την διημερίδα εδώ: Invisible Cities
και διαβάστε το πρόγραμμα εδώ:  Πρόγραμμα 

Το πρώτο, μικρό δείγμα της δουλειάς μας, η αρχή που είναι το ήμισυ του παντός, είναι η συμμετοχή μας στη διημερίδα  ΑΟΡΑΤΕΣ ΠΟΛΕΙΣ / INVISIBLE CITIES.

Είμαστε πολύ χαρούμενες και σας προσκαλούμε να δείτε την δουλειά μας. Όσοι δεν θα μπορέσετε, μπορείτε να πάρετε μια μικρή ιδέα για την δουλειά μας εδώ, σε ηλεκτρονική μορφή.

Συνεχίζεται...



Ακουαρέλα, ζωγραφισμένη σε χειροποίητο βαμβακερό χαρτί Ινδίας 300 γραμμαρίων. Οι τρούλοι είναι επαργυρωμένοι με φύλλο ασημιού που τοποθετήθηκε στο χαρτί με χρήση γομμαλάκας  και mixtion 12 ωρών.
κατασκευή από ξύλο οξιάς, τοπικά λακαρισμένη, μεκαθρέπτη στο εσωτερικό της 

Ακουαρέλα, ζωγραφισμένη σε χειροποίητο βαμβακερό χαρτί Ινδίας 300 γραμμαρίων.
Ακρυλικό σε ξύλινη καρέκλα καφενείου

κατασκευή  από τσιμεντοειδές κονίαμα, χώμα και πολύχρωμο μαλλί

Ακουαρέλα, ζωγραφισμένη σε χειροποίητο βαμβακερό χαρτί Ινδίας 300 γραμμαρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου