Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

''Ο χρόνος στα χέρια της''

Στο Σεμινάριο Δημιουργίας Παραμυθιού έχω τη χαρά και την τύχη να μοιράζομαι τις σκλέψεις και τις ιδέες μου με μια ομάδα καταπληκτικών δημιουργικών νέων ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς είναι δάσκαλοι.
Χαίρομαι για τα παιδιά που τους έχουν.

Μια ακόμη άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία που δημιουργήθηκε στο παραμυθο-εργαστήρι μας, εμπνευσμένη από την εικόνα μιας γυναίκας που κρατά ένα παλιό ρολόι. Η Μαρία Ρουμελιώτου αφηγείται:

''Ο χρόνος στα χέρια της''


  Η Ιόλη δεν πίστευε στα μάτια της, όταν έβλεπε τα βιβλία της να εκτοξεύονται στις λίστες των καλύτερων πωλήσεων. Απο τότε που η γιαγιά της , της άφησε το χρυσό ρολόι η ζωή της είχε αλλάξει μια για πάντα.

  Σαν χθές θυμάται την κυρία Ερμιόνη, να της αποκαλύπτει τις δυνάμεις του ρολογιού, στο πάρκο με τις λεύκες. Τότε που το ρολόι έπαιζε με τον χρόνο και είδε μέσα απο αυτό, τη ζωή του κυρίου με τα κάστανα να ξετυλίγεται μπροστά της.Απο την αρχή μέχρι το τέλος. Έτσι αποφάσισε να γίνει συγγραφέας και να να γράφει ιστορίες, ιστορίες αληθινές των οποίων οι πρωταγωνιστές αγνοούσαν την ύπαρξη τους. Αλλά και η ίδια δε γινόταν αντιληπτή, σαν παρατηρήτρια.Ήταν σαν αόρατη στην ίδια της την πόλη.
  Το ρολόι μπορούσε να δείξει στον κάτοχο του, το παρελθόν και το μέλλον ενός ανθρώπου, με ενα κόστος. Αν η Ιόλη προσπαθούσε να παρέμβει στην ιστορία, το ρολόι θα χανόταν για πάντα, μαζί με όλες τις αναμνήσεις της. Απειλή που την άφηνε αδιάφορη, μέχρι τη στιγμή που πέρασε απο μπροστά της ο Ιάκωβος, ο φωτογράφος με το κόκκινο ποδήλατο. Είχε μια γοητεία και ενα μυστήριο που δεν είχε συναντήσει στα τόσα χρόνια που είχε το ρολόι. Την ολη του μυστυριώδη εμφάνιση συμπλήρωναν τα δύο διαφορετικά χρώματα ματιών του και ενα παρελθόν που ούτε το ρολόι δεν μπορούσε να της φανερώσει. Εκείνο το βράδυ, είδε την γιαγιά της στον ύπνο της, να κουνάει τους δείκτες του ρολογιού, χωρίς σταματημό και να την κοιτάει επίμονα. Όταν ξύπνησε το πρώτο πράγμα  που έκανε ήταν να ζητήσει απο το ρολόι να της δείξει το μέλλον του Ιάκωβου, ενα μέλλον που θα την έβαζε σ'ενα δήλλημα, που δεν φανταζόταν. Θα άφηνε πίσω τις αναμνήσεις της, προκειμένου να γνωρίσει και να αποτρέψει τον φωτογράφο με το κόκκινο ποδήλατο να φύγει για πάντα στο εξωτερικό; Όπως έδειξε το ρολόι, ο Ιάκωβος ήταν ο μόνος που θα την πρόσεχε και θα την φωτογράφιζε την ώρα που χρησιμοποιούσε το ρολόι, κάτι που την έβαλε σε σκέψεις για το παρελθόν του. Ωστόσο αυτο η ίδια δεν θα το πρόσεχε και την επόμενη μέρα αυτος  θα έφευγε για το εξωτερικό, αποδεχόμενος μια πρόταση για δουλειά με πολλές προοπτικές. Έπρεπε όμως τώρα που γνώριζε ,να δράσει αν δεν ήθελε να τον χάσει για πάντα.
  Έτσι πέρασε ενας χρόνος και ειναι η πρώτη φορά που χτυπάει το ρολόι. Η Ιόλη σηκώνεται για να ετοιμάσει πρωινό, ειναι η πρώτη μέρα του σχολείου και η κόρη της δεν πρέπει να αργήσει. Στο τραπέζι η Νεφέλη κάθεται παρέα με τους γονείς της. Δυο γονείς που αποχωρίστηκαν το παρελθόν τους, για τον ίδιο λόγο, την αγάπη. Αλλά δε θα το μάθουν ποτέ.
Η Ιόλη δεν πίστευε στα μάτια της, όταν έβλεπε τα βιβλία της να εκτοξεύονται στις λίστες των καλύτερων πωλήσεων. Απο τότε που η γιαγιά της , της άφησε το χρυσό ρολόι η ζωή της είχε αλλάξει μια για πάντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου