Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ταξίδεψε στη Λάρισα



 


Με τη συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Μαΐου στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Διαχρονικού Μουσείου  Λάρισας το Σεμινάριο με θέμα την Μουσειακή Εκπαίδευση, το οποίο συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων), τους Σχολικούς Συμβούλους Δημοτικής Εκπαίδευσης & Πρ. Αγ. Π.Ε. Λάρισας, τους Σχολικούς Συμβούλους Δ.Ε. Λάρισας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.




Την Επιστημονική ευθύνη του σεμιναρίου είχαν η Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή, Σχολική Σύμβουλος και Διευθύντρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και η κ. Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της  Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας. Στο σεμινάριο συμμετείχε ως εισηγητής και ο δημοσιογράφος –συγγραφέας Κώστας Στοφόρος συνεργάτης του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.







Όσοι συμμετείχαν στην ημερίδα είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τους υπευθύνους του Διαχρονικού Μουσείου στους πραγματικά εντυπωσιακούς χώρους όπου τα εκθέματα και η ιστορία της Λάρισας αναδεικνύονται κατά τον πλέον υποδειγματικό τρόπο.




Ακολούθησε εισήγηση της Δρος Ευαγγελίας Κανταρζή, η οποία παρουσίασε στοιχεία για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, σε παιδιά και γονείς, ενώ ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η επίσκεψη σε ένα Μουσείο, αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί. 



Στην συνέχεια ο Κώστας Στοφόρος, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζεται η ιστορία με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού περιπάτου και του παραμυθιού και ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο, όπου οι εκπαιδευτικοί χωρίστηκαν σε ομάδες και δημιούργησαν παραμύθια με αφορμή κάποια εκθέματα του Διαχρονικού Μουσείου.




Το σεμινάριο τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, και εντάσσεται στα πλαίσια του Τοπικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του», με φορέα – ιδρυτή τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με σκοπό την στήριξη των εκπαιδευτικών μελών (παλαιών, νέων ή μελλοντικών) του Δικτύου.


Στην έναρξη του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τις συμμετοχές  σχολείων του Νομού Λάρισας στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό που συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ο διαγωνισμός είχε ως θέμα «Η ιστορία του σχολείου μου». Τα σχολεία του Νομού Λάρισας έλαβαν διακρίσεις στην Τελετή Βράβευσης που έγινε στο Μουσείο Ακρόπολης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου