Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Μαγικό: Ζωγραφιές των 24 ηλιακών περιόδων και των κινέζικων λιχουδιών τους

Μια πραγματική μαγική ανάρτηση από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Ραδιοφώνου της Κίνας CRI
Δείτε όλες τις ζωγραφιές εδώ


 Η Λι Σιαολίν, δημιουργός του «Ζωγραφιές των 24 ηλιακών περιόδων και των κινεζικών λιχουδιών τους»



Η «Μεγάλη ζέστη», η 12η ηλιακή περίοδος της χρονιάς, δείχνει την έναρξη της πιο ζεστής εποχής στις περισσότερες περιοχές της Κίνας. Στην ζωγραφιά της η Λι συνιστά το μίτζαο, ένα είδος ζυμωμένου ρυζιού, που συχνά μαγειρεύεται με μαύρη ζάχαρη, αυγά και χουρμάδες. Το μιτζάο μπορεί να προάγει τη ζωτική ενέργεια του σώματος.


 Tο «Ξύπνημα των εντόμων» είναι η τρίτη ηλιακή περίοδος της χρονιάς, και σημειώνει την αύξηση της θερμοκρασίας, των βροχοπτώσεων και των αγροτικών δραστηριοτήτων. Στην ζωγραφιά, το φαγητό που ονομάζεται Τσαοτσόνγκ (κυριολεκτικά σημαίνει τα ανακατεμένα έντομα), είναι μια παραδοσιακή λιχουδιά από φασόλια, σουσάμι και καλαμπόκι. Φέρει τις ευχές του λαού να απομακρύνουν τα βλαβερά έντομα.



 Η «Αρχή του φθινοπώρου», η οποία είναι η 13η ηλιακή περίοδος, δηλώνει το τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του φθινοπώρου. Στην ζωγραφιά της Λι, η λιχουδιά είναι μελιτζάνα στον ατμό. Στο κλασσικό κινεζικό μυθιστόρημα «Όνειρο της Κόκκινης Κάμαρας» η μελιτζάνα στον ατμό φτιαγμένη με περίπλοκο τρόπο έχει την γεύση του κοτόπουλου. Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η μελιτζάνα μπορεί να αποτοξινώσει το σώμα και να ρίξει τη θερμοκρασία του σώματος κατά την έναρξη του φθινοπώρου.




 Η «Αρχή της Άνοιξης», η πρώτη ηλιακή περίοδος της χρονιάς, σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης. Η ζωγραφιά ονομάζεται «Δαγκώνοντας την άνοιξη» και απεικονίζονται σπρινγκ-ρολς. Οι άνθρωποι το θεωρούν πολύ σημαντικό να λάβουν την ενέργεια της άνοιξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου