Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Το «Πείραμα του μπισκότου» και η Σκουφοκοκκινίτσα





Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερο τρόπο για να ολοκληρωθεί ο κύκλος «Συγγραφείς στα θρανία» που ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Κάθε εβδομάδα ένας συγγραφέας κι ένα ξεχωριστό βιβλίο, συζητήσεις που πηγαίνουν κάτω από την επιφάνεια, βιωματικά εργαστήρια, παιχνίδια, γέλιο, συγκίνηση.




Από το Φθινόπωρο θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και άλλους συγγραφείς και τα βιβλία τους  προάγοντας πάντα τη Φιλαναγνωσία μέσα από τις δράσεις του Μουσείου.

Η χθεσινή Δευτέρα, όπου παρουσιάσαμε στο Μουσείο τη «Σκουφοκοκκινίτσα» της Μαρίνας Γιώτη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ήταν ξεχωριστή.
Εκτός από τη συγγραφέα ήταν μαζί μας η εκπαιδευτικός Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου, η σύμβουλος ψυχικής υγείας Σοφία Λίναρη και -εκτός προγράμματος- ο ψυχολόγος Παντελής Πρώιος.


Από την αρχή, μιλώντας με την Πόλκα θυμήθηκα μια συνέντευξη με τον πατέρα της τον κύριο Γιώργο Σταθόπουλο σε ένα από αυτά που θεωρώ από τα καλύτερα ρεπορτάζ που έχω κάνει και έχω συμπεριλάβει στο δεύτερο «Ημερολόγιο ενός πατέρα» με τίτλο «Όποιος αγαπάει εκπαιδεύει» (εκδόσεις Κριτική). Το θέμα ήταν πως μπορεί κανείς αν διαλέξει τον κατάλληλο παιδικό σταθμό για το παιδί του και είχα βρεθεί σίγουρα στο πιο κατάλληλο μέρος αφού ο εκπαιδευτικός όμιλος «Πόλκα -Φροέλεν» πραγματικά ξεχωρίζει για πολλούς λόγους…
Πίσω στην εκδήλωση στο Μουσείο, η περιπλάνησή μας ξεκίνησε με ένα παιχνίδι όπου ο ένας έμαινε στη θέση του άλλου.




Στη συνέχεια η συγγραφέας μας μίλησε για το πως δημιουργήθηκε το βιβλίο παρουσιάζοντας ένα πραγματικά θαυμάσιο υλικό μέσα από βίντεο και φωτογραφίες.


Ακολούθησε ομιλία από την Πόλκα Χατζηιωάννου-Σταθοπούλου που μας έδειξε πόσο σημαντικό είναι όχι μόνο να έχεις τις γνώσεις αλλά και να αγαπάς βαθιά αυτό που κάνεις.


Η σύμβουλος ψυχικής υγείας Σοφία Λίναρη μίλησε κυρίως για τον σχολικό εκφοβισμό χωρίς να ακολουθεί την πεπατημένη και μέσα από βιωματικές δράσεις κι ένα ενδιαφέρον πείραμα μας έδειξε πως πρέπει να προσεγγίζεται το θέμα.






Την παράσταση έκλεψε πάντως το τελευταίο βίντεο που είδαμε και λεγόταν «Το πείραμα του μπισκότου» όπου παρακολουθήσαμε δυο μικρούς μαθητές του παιδικού σταθμού να μένουν μόνοι τους στην τάξη μπροστά σε δυο αναποδογυρισμένα μπολ που υποτίθεται ότι είχαν από ένα μπισκότο για να φάνε τα παιδιά. Όταν τα αναποδογύρισαν ανακάλυψαν πως μπισκότο είχε μόνον ο ένας. Με τον πιο φυσικό τρόπο του κόσμου αυτός που «πέτυχε» το μπισκότο το μοιράστηκε με τον συμμαθητή του. Χωρίς κανείς να βλέπει. Χωρίς κανείς να τον υποχρεώσει. Όταν αργότερα ρώτησαν τον μικρό οι γονείς πως το έκανε αυτό απάντησε: «από την ψυχή μου!»
 Είδαμε το πείραμα να επαναλαμβάνεται και να πετυχαίνει… Μάθαμε λοιπόν κι εμείς οι μεγάλοι τη χαρά του να μοιράζεσαι. Δεν είναι τυχαίο ότι στο «Πόλκα – Φροέλεν» λειτουργεί η ομάδα «Αγάπη παντού»



Ακολούθησε συζήτηση μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, όπου είχαμε γίνει όλοι μια παρέα και υπήρξε μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση από τον κύριο Πρώιο που μας μετέφερε τη διεθνή εμπειρία για τον σχολικό εκφοβισμό και όχι μόνο.


Το βιβλίο της Μαρίνας Γιώτη, πραγματικά ξεχωριστό δίνει την ευκαιρία σε γονείς και εκπαιδευτικούς όχι μόνο να απολαύσουν την ανάγνωση, αλλά και να συζητήσουν πολλά ζητήματα με τα παιδιά. Να τα βοηθήσουν ώστε η σκέψη τους να ξεφύγει από τα στερεότυπα και να κατανοήσουν τη μεγάλη αξία της ενσυναίσθησης.





Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου