Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Συναντώντας την Οδύσσεια στην Ελευσίνα!



Μετά από πολλά -πολλά χρόνια βρέθηκα σήμερα το μεσημέρι να διασχίζω τους δρόμους της Ελευσίνας για να συναντήσω μια ... Οδύσσεια. Εκεί, στο λιμάνι αυτής της πόλης που έχει συνδέσει το όνομά της με την Ιστορία, αλλά και τη βάναυση κακοποίηση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.
Εκεί που σήμερα οι άνθρωποι διεκδικούν μια άλλη πόλη και συμμετέχουν με πολλές και σοβαρές πιθανότητες να το πετύχουν στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.


Άκουσα και έμαθα πολλά και ενδιαφέροντα που ελπίζω να παραθέσω προσεχώς.

Ο βασικός λόγος που βρέθηκα εκεί ήταν για να συναντήσω τους ανθρώπους που μετέχουν σε μια πολύ σημαντική δράση με τίτλο Meeting the Odyssey”:




Μια ομάδα καλλιτεχνών με διαφορετικές εθνικές και πολιτισμικές ταυτότητες επιχείρησε να ταξιδέψει όλη την Ευρώπη και να συναντήσει το πολιτιστικό δυναμικό της κάθε πόλης που πιάνει λιμάνι, μέσα από θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν ντόπιοι καλλιτέχνες.
Με όχημα το θρυλικό “Hoppet”, το μοναδικό ιστιοφόρο που επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα δύο προηγούμενα χρόνια, η ομάδα ταξίδεψε από την Βαλτική, την Κεντρική Ευρώπη, την Πράγα και το Βερολίνο μέχρι την Ιταλία, την Γαλλία και τη Μάλτα, κάνοντας μάλιστα μία στάση στη Λαμπεντούζα, το νησί-σταθμό για χιλιάδες ανθρώπους που αναζήτησαν σωτηρία και ελευθερία από τις εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής. Πάνω από 350 καλλιτέχνες συμμετείχαν στις παραστάσεις του “Meeting the Odyssey, ενώ 19.000 θεατές είδαν την παράσταση σε 25 σταθμούς σε όλη την Ευρώπη. 
Σήμερα, με αφετηρία την Ελευσίνα θα ταξιδέψουν στη Λέρο και στη Λέσβο.


 
Επικοινώνησα με τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα κι όταν ανέφερα ότι πρόκειται να κυκλοφορήσει ένα δικό μου βιβλίο για τη Λέρο με κάλεσαν να μιλήσω στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει η Erni Li, μέλος της ομάδας δημοσιογράφος και φωτογράφος.





 
Έμεινα έκπληκτος από το ενδιαφέρον που έδειξε όχι μόνο για τη Λέρο και το περιεχόμενο του βιβλίου, αλλά και για πολλές άλλες δράσεις. Της έδωσα τη Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών και στο μεγάλο ταξίδι (περίπου 40 ώρες) που τους περιμένει για να φθάσουν στη Λέρο σκοπέυει να φτιάξει παραμύθια με το πλήρωμα.

 
Όμως και με όλους όσους μίλησα δίνοντας και πληροφορίες για τη Λέρο και τα αξιοθέατά της έδιξαν ενθουσιασμό για τη συνέχεια του ταξιδιού τους.
Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε και μια μικρή βόλτα με το ιστιοφόρο και παρακάλεσα να με ...απαγάγουν. Πραγματικά μαγικό!


 
Στο τέλος διάβασα στα ελληνικά απόσπασμα από ένα παραμύθι μου που περιέχεται στον συλλογικό τόμο "Τα κάναμε θάλασσα (τα παραμύθια)", μια έκδοση του "Νήσων Περίπλους" -Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιριών Νησιωτικής Ελλάδας. 
 
 
 
Ελπίζω να βρεθούμε πάλι με την ομάδα αυτή αλλά και αν παρακολουθήσω τις δράσεις τους όταν επιστρέψουν στην Αττική
 
Πιο αναλυτικά:
 
Από τις 3 Ιουνίου μέχρι τις 9 Αυγούστου, το “Hoppet” θα καταπλεύσει στο Αιγαίο και θα ξεκινήσει την περιοδεία από τη Λέρο, αυτό το μικρό νησί των Δωδεκανήσων με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, για να συνεχιστεί στη Λέσβο, όπου και η παράσταση θα παρουσιαστεί και σε χώρους υποδοχής προσφύγων.



6 - 11 June: Instant workshop — Leros (Greece)
10 - 11 June: Memories for Life - Leros (Greece)
12 June: Instant performance — Leros (Greece)
15 - 19 June: Instant workshop — Lesbos (Greece)
18 - 20 June: Memories for Life — Lesbos (Greece)
20 June: Instant performance — Lesbos (Greece)

Επόμενος σκέλος της περιοδείας η ελληνική ενδοχώρα, με στάσεις στην Ελευσίνα και το Λαύριο, τόπους συμβολικούς ποτισμένους με την ιστορική και μυστικιστική παράδοση.
Τελευταίοι σταθμοί του “Meeting the Odyssey” θα είναι ανατολικά - στη Σκύρο και στην Ικαρία, όπου θα δοθούν τουλάχιστον τρεις παραστάσεις σε διαφορετικά χωριά.
Για το project
Το “Meeting the Odyssey είναι ένας συνδυασμός στοιχείων από́ την Οδύσσεια, σύγχρονων θεμάτων της Ευρώπης και ιστοριών που θα αντληθούν μέσα από την επαφή́ με τοπικές κοινότητες διαφορετικών γλωσσικών και πολιτισμικών συστατικών των πόλεων - λιμανιών.
Η χώρα μας επιλέχθηκε τόσο με κριτήρια πολιτιστικά όσο και ως ένδειξη αλληλεγγύης στην δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης. Επομένως, κάνοντας στάσεις σε τέτοια σημεία εξαιρετικής σημασίας, το project υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία και διάλογο ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη – υποδοχείς χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που εκπροσωπούν διαφορετικά έθνη, κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες.
Στόχος του project να αντικρούσει προκαταλήψεις, να αναζητήσει κοινές αφηγήσεις στη ζωή των σύγχρονων Ευρωπαίων μέσα από το συμβολικό ταξίδι της Οδύσσειας και να θέσει τα ερωτήματα: ποιο είναι το κοινό πολιτισμικό έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα; Υπάρχει κοινό έδαφος στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην πολιτιστική τους έκφραση; Πως μπορούμε να ανακαλύψουμε τις κοινές μας ρίζες;
Και το κυριότερο:
«Μπορούμε να κάνουμε κάτι;».
«Ναι, μπορούμε. Πάνω στο πλοίο μας, το “Hoppet”, με το οποίο θα πλεύσουμε στα νερά του Αιγαίου και της Αδριατικής, με 50 καλλιτέχνες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε τις φανταστικές θεατρικές παραγωγές μας και να στήσουμε τα θεατρικά εργαστήριά μας.  «Ελλάδα, ερχόμαστε», σημειώνει η Matilda von Weissenberg, project manager του Meeting the Odyssey”.

Μάθετε περισσότερα στα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου