Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Με το Μουσείο στο Φεστιβαλάκι 2016!





 

Πολλοί προτιμούν τη Κρήτη για τις διακοπές τους, αλλά και πολλοί Κρητικοί απανταχού της Ελλάδας και του …πλανήτη βρίσκουν την ευκαιρία να επιστρέψουν το καλοκαίρι στον γενέθλιο τόπο.
Όσοι βρεθούν στο πανέμορφο νησί αξίζει το Σαββατοκύριακο 30 & 31 Ιουλίου να επισκεφθούν την Νεάπολη Λασιθίου και να διασκεδάσουν με δημιουργικό τρόπο στο «Φεστιβαλάκι 2016» που απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών και περιλαμβάνει πλούσιες και πρωτότυπες δράσεις.
Εκεί θα βρίσκεται και μια μεγάλη ομάδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας μια σειρά από δραστηριότητες με τον γενικό τίτλο:

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  1.  Το παλιό σχολείο
Ελάτε να κάνουμε μια βουτιά στον χρόνο και να μάθουμε για το παλιό σχολείο. Πώς ήταν το σχολείο παλιά; Πώς μάθαιναν τα παιδιά; Ποιο ήταν το τάμπλετ της εποχής; Πώς τιμωρούσαν οι δάσκαλοι; Θα ντυθούμε μαθητές και μαθήτριες και φεύγοντας θα πάρουμε ως ενθύμιο μια παλιά σχολική φωτογραφία.



Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια
Πώς έπαιζαν τα παιδιά παλιά; Τι παιχνίδια είχαν;
Πριν από πολλά πολλά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλα ακριβά παιχνίδια, τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές για να παίξουν όλα μαζί…μέχρι να βραδιάσει. Τα αγαπημένα τους παιχνίδια ήταν και τα πιο απλά, αυτά που έφτιαχναν μόνα τους! Σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά θα γνωρίσουν αυτά τα παιχνίδια, τα ξεχασμένα στον χρόνο, που θα ζωντανέψουν και πάλι στη γειτονιά του Δημοτικού Κήπου Νεάπολης και στο « Φεστιβαλάκι 2016».
Ελάτε να παίξουμε μαζί παλιά παραδοσιακά παιχνίδια. Στο τέλος θα φτιάξουμε τα δικά μας  παιχνίδια, θα παίξουμε όλοι μαζί και φυσικά θα τα έχετε μαζί σας φεύγοντας!
Μαντέψτε ποια θα είναι…
Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στο βιβλίο του ΕΚΕΔΙΣΥ «Τα παιχνίδια των παλιών αναγνωστικών»
3.       Ο Μίμης και η Άννα ξεπηδούν από τα παλιά αναγνωστικά
Μέσα από τα παλιά αναγνωστικά θα ζωντανέψουν οι ήρωές τους.
Γιατί άραγε ήρθαν εδώ και τι έφεραν μαζί τους για εμάς; Μαζί τους θα γνωρίσουμε τα παλιά μαθητικά χρόνια μέσα από παιχνίδια και ιστορίες και θα ξεφυλλίσουμε τα αναγνωστικά των παππούδων και των γιαγιάδων μας.
 Θα παίξουμε παιχνίδια και  με ομαδικές δραστηριότητες    και θα διασκεδάσουμε παρέα με τον Μίμη και την Άννα.
4.        Φτιάχνοντας παραμύθια με τα παιδιά-με αφορμή ένα βιβλία και την τοπική ιστορία
Σας προσκαλούμε σε μια ….Πειρατική Βραδιά Παραμυθιού, εμπνευσμένη από το βιβλίο "Ο Θεός Διόνυσος και οι Πειρατές" του Κώστα Στοφόρου που κυκλοφορεί από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Θα φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες και θα γίνουμε ήρωες, πειρατές, μονομάχοι, νεράιδες και ξωτικά.
Στη δράση θα αξιοποιηθεί η «Μάγικη Τράπουλα των Παραμυθιών» του Κώστα Στοφόρου


Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θα δομηθούν μέσα από τρεις φάσεις:

α). Προσέγγιση μέσα από τις τέχνες (θεατρικό παιχνίδι, υπόδυση ρόλων, εμψύχωση κούκλας, τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος)
β). Βιωματικές δράσεις με εργαστήρια κατασκευών (ανάλογα με το πρόγραμμα).
Γ) .Μαθαίνουμε παίζοντας. Παιγνιώδεις δράσεις με αφορμή τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Για το Μουσείο

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) στεγάζεται στην Πλάκα, στην οδό Τριπόδων 23, σε έναν από τους αρχαιότερους δρόμους της Αθήνας, σε ένα νεοκλασικό, διατηρητέο οίκημα του 1850. Η μόνιμη Έκθεση του Μουσείου αναπτύσσεται σε δύο ορόφους ενώ στο υπόγειο υπάρχει αναπαράσταση παλαιάς σχολικής τάξης στην οποία εκπονούνται και εκπαιδευτικά  προγράμματα.
 Η Έκθεση παρουσιάζει την ιστορία της εκπαίδευσης μέσα από  σχολικά βιβλία και σχολικά αντικείμενα των οποίων η χρονική διάρκεια εκτείνεται σε τέσσερις αιώνες. Στον πρώτο όροφο υπάρχουν οι παλαιότερες εκδόσεις του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα ενώ στον 2ο όροφο παρουσιάζονται νεότερες εκδόσεις και σχολικά αντικείμενα καθώς και μια συλλογή σχολικών βιβλίων από όλο τον κόσμο.
Το Μουσείο είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών.
Σκοπός του Μουσείου είναι η διάσωση και η έρευνα του σχολικού υλικού καθώς και ο σχεδιασμός και  η εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία, δήμους, πολιτιστικούς φορείς, εταιρείες, ιδρύματα.

Με εκτίμηση
Δρ. Ευαγγελία Κανταρτζή
Πρόεδρος ΕΚΕΔΙΣΥ

Στοιχεία επικοινωνίας
Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Κινητό:  6937219160  σταθερό:2103250341

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου