Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Φεστιβαλάκι 2016 και ετοιμάσου για πολύ…παιχνίδι


Σε λίγες ώρες επιβιβάζομαι στο καράβι μαζί με την Ομάδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης προκειμένου να συμμετάσχουμε στο "Φεστιβαλάκι 2016" που διεξάγεται στη Νεάπολη του Νομού Λασιθίου στη Κρήτη.
Κι απ' ό,τι φαίνεται, μας περιμένει ...τρελή διασκέδαση

 Αναδημοσίευση από τον Αγώνα της Κρήτης
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των δράσεων στο φεστιβαλάκι 2016 που θα διεξαχθεί στον Δημοτικό κήπο της Νεάπολης το Σάββατο 30 και Κυριακή 31 του μήνα από τις 6 το απόγευμα. Βέβαια σε ένα 2ήμερο γεμάτο παιχνίδι και πολιτιστικά, αθλητικά και δημιουργικά δρώμενα με στόχο τα παιδιά δεν αποκλείονται και οι ευχάριστες εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.

Με πολύ κέφι και όρεξη όλοι οι φορείς που συμμετέχουν και ξεπερνούν τους 15 και οι δεκάδες εθελοντές υπόσχονται ένα διήμερο ο οποίο κανείς μα κανείς δεν θα βαρεθεί ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει και θα φύγει γεμάτος από όμορφες  αναμνήσεις και ένα ερωτηματικό που θα λέει.. «τι; τέλειωσε κιόλας;» Δεν υπάρχει συλλογικός φορέας ή ομάδα πολιτών ή άτομα που να τους ζητήθηκε να λάβουν μέρος και να είπε όχι ενώ αρκετοί από όσους συμμετέχουν μόνοι τους θέλησαν να δηλώσουν την παρουσία τους στον καταπράσινο και δροσερό δημοτικό κήπο της πόλης που όμοιο του δεν έχει αλλού στην ανατολική Κρήτη, τόσο σε μέγεθος όσο και σε ποιότητα κατασκευής που δίνει το περιθώριο να γίνουν πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα.
Σε ότι δε αφορά και την ασφάλεια είναι δεδομένη από την στιγμή που ο χώρος από μόνος του μοιάζει με μεγάλη αυλή ενώ όλες οι δράσεις που αφορούν κυρίως τα μικρότερα παιδιά γίνονται σε μέρη όπου είναι φυσικά περιφραγμένα. Σημαντική θα είναι φέτος όπως έχουμε αναφέρει ξανά και η συμμετοχή του μουσείου σχολικής ζωής και εκπαίδευσης από την Αθήνα όπου θα συμμετέχει με τέσσερεις εκπαιδευτικές  δράσεις και τρία εκπαιδευτικά προγράμματα: πιο συγκεκριμένα οι δράσεις είναι:

Το παλιό σχολείο, όπου θα κάνουμε μια βουτιά στον χρόνο και θα μάθουμε για το παλιό σχολείο. Πώς ήταν το σχολείο παλιά; Πώς μάθαιναν τα παιδιά; Ποιο ήταν το τάμπλετ της εποχής; Πώς τιμωρούσαν οι δάσκαλοι; Θα ντυθούμε μαθητές και μαθήτριες και φεύγοντας θα πάρουμε ως ενθύμιο μια παλιά σχολική φωτογραφία.

Ζωντανεύοντας τα παλιά παιχνίδια η δεύτερη δράση και απαντά στο πώς έπαιζαν τα παιδιά παλιά; Τι παιχνίδια είχαν; Πριν από πολλά πολλά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν τηλεοράσεις, υπολογιστές και άλλα ακριβά παιχνίδια, τα παιδιά ξεχύνονταν στους δρόμους και στις γειτονιές για να παίξουν όλα μαζί…μέχρι να βραδιάσει.
Τα αγαπημένα τους παιχνίδια ήταν και τα πιο απλά, αυτά που έφτιαχναν μόνα τους! Σε αυτό το πρόγραμμα τα παιδιά θα γνωρίσουν αυτά τα παιχνίδια, τα ξεχασμένα στον χρόνο, που θα ζωντανέψουν και πάλι στη γειτονιά του Δημοτικού Κήπου Νεάπολης και στο « Φεστιβαλάκι 2016», απαντούν οι ίδιοι οι εκπαιδευτές και υπόσχονται πως στο τέλος θα φτιάξουμε τα δικά μας  παιχνίδια, θα παίξουμε όλοι μαζί και φυσικά θα τα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας.
Ο Μίμης και η Άννα ξεπηδούν από τα παλιά αναγνωστικά ο τίτλος της τρίτης δράσης και εδώ μέσα από τα παλιά αναγνωστικά θα ζωντανέψουν οι ήρωές τους. Γιατί άραγε ήρθαν εδώ και τι έφεραν μαζί τους για εμάς; Μαζί τους θα γνωρίσουμε τα παλιά μαθητικά χρόνια μέσα από παιχνίδια και ιστορίες και θα ξεφυλλίσουμε τα αναγνωστικά των παππούδων και των γιαγιάδων μας.  Θα παίξουμε παιχνίδια και  με ομαδικές δραστηριότητες    και θα διασκεδάσουμε παρέα με τον Μίμη και την Άννα.
Και τέλος,  Φτιάχνοντας παραμύθια με τα παιδιά-με αφορμή ένα βιβλία και την τοπική ιστορία

Οι εκπαιδευτές μας προσκαλούνε σε μια ….Πειρατική Βραδιά Παραμυθιού, εμπνευσμένη από το βιβλίο “Ο Θεός Διόνυσος και οι Πειρατές” του Κώστα Στοφόρου που κυκλοφορεί από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Θα φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες και θα γίνουμε ήρωες, πειρατές, μονομάχοι, νεράιδες και ξωτικά. Στη δράση θα αξιοποιηθεί η «Μάγικη Τράπουλα των Παραμυθιών» του Κώστα Στοφόρου  Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης θα δομηθούν μέσα από τρεις φάσεις όπως μας ενημερώνουν:
α). Προσέγγιση μέσα από τις τέχνες (θεατρικό παιχνίδι, υπόδυση ρόλων, εμψύχωση κούκλας, τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος),
β). Βιωματικές δράσεις με εργαστήρια κατασκευών (ανάλογα με το πρόγραμμα) και
γ) .Μαθαίνουμε παίζοντας.
Παιγνιώδεις δράσεις με αφορμή τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Μόνο μια γεύση από το πρόγραμμα το οποίο δεν θα θέλει κανείς να τελειώσει, πάρτε μια ματιά τις μας περιμένει μικρούς αλλά…και μεγάλους το Σάββατο και την Κυριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου