Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα με αφορμή την έκθεση για τη Ζωρζ Σαρή




«...Το απόγευμα κατεβαίνει συχνά και κάνει ένα μικρό περίπατο μέχρι το μικρό καφενείο που βρίσκεται απέναντι στην Πύλη του Αδριανού, μέχρι το σούρουπο. Ένα τελευταίο βράδυ γύρισε στο σπίτι κάπως αργότερα, μαγευμένος γιατί είδε το φεγγάρι να προβάλη ολόλαμπρο απ’ την κορυφή του Υμηττού, τόσο που και μετά το φαγητό, καθισμένος στην ταράτσα, αφηγείτο την εντύπωσί του σε μερικούς φίλους με πολλή συγκίνησι...»



Αυτό είναι μόνο ένα απόσπασμα από αυτά που θα διαβάσουμε ανακαλύπτοντας τη λογοτεχνική ιστορία της Πλάκας. Εκκλησίες, δρομάκια, πλατείες, σπίτια, παλιές ταβέρνες ήταν οι τόποι όπου εμπνεύσθηκαν και έγραψαν μεγάλοι Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που συνοδεύουν την έκθεση "Σχολικά αποτυπώματα στο έργο της Ζωρζ Σαρή", το  Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 4 το απόγευμα το Greek Cultural Institute  και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης οργανώνουν έναν Λογοτεχνικό Περίπατο στην Πλάκα στα ίχνη ποιητών και πεζογράφων που έζησαν για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα και δημιούργησαν στην καρδιά της Αθήνας, αποτυπώνοντας στιγμές της ιστορίας της και μεταφέροντάς μας εικόνες από πολλές και διαφορετικές εποχές.

 

Θα ξεκινήσουμε από την οδό Τριπόδων -έναν δρόμο με ιστορία 25 αιώνων και θα ακολουθήσουμε τα χνάρια ποιητών, όπως ο Λόρδος Βύρωνας, που έζησε για αρκετούς μήνες στην περιοχή και δημιούργησε μερικά από τα γνωστότερα έργα του, μαθαίνοντας πως ο ρομαντισμός επηρέασε τη στάση πολλών καλλιτεχνών της εποχης του.

Θα περπατήσουμε ως τα σπίτια όπου έζησαν ο Δροσίνης, ο Σεφέρης, ο Παλαμάς, ο Ραγκαβής… Θα δούμε όμως και πως αποτυπώθηκε η εικόνα της πόλης στη λογοτεχνία.

Μόλις βραδιάσει θα επιστρέψουμε στο Μουσείο, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην έκθεση «Σχολικά αποτυπωματα στο έργο της Ζωρζ Σαρή» και να δούμε αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες.

Ζωρζ Σαρή -Δήμος Σταρένιος στο "Έγκλημα στα παρασκήνια"


Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο θα είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση και στα αγγλικά


Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά  10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο
Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Πλη­ρο­φο­ρίες:
Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Εθνικό Κέντρο Έρευ­νας & Διά­σω­σης
Σχολικού Υλικού, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341/
info@ekedisy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου