Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Ειρεσιώνη, νήματα και Χριστουγεννιάτικες ευχές- Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο για όλους

Ειρεσιώνη, νήματα και Χριστουγεννιάτικες ευχές
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 18:00
Εργαστήρι για γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς

32Η Ειρεσιώνη (από το είρος = έριον, μαλλίον) στην αρχαία Ελλάδα ήταν κλαδί αγριελιάς στολισμένο με κορδέλες (ταινίες) από μαλλί λευκό και κόκκινο και τους πρώτους φθινοπωρινούς καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λπ., εκτός του μήλου και του αχλαδιού). Αποτελούσε σύμβολο ευφορίας και γονιμότητας. Παιδιά που και οι δυο γονείς τους βρίσκονταν στη ζωή γύριζαν από σπίτι σε σπίτι και εύχονταν στους οικοδεσπότες τραγουδώντας ευχές και παινέματα. Στην Αθήνα, γιορτάζοντας τα Πυανέψιa ή τα Θαργήλια ή τα Διονύσια, το μήνα Ποσειδαίωνα (15 Δεκεμβρίου – 15 Ιανουαρίου) κρεμούσαν την Ειρεσιώνη στο ιερό του Απόλλωνα και στις εξώπορτες των σπιτιών για ένα χρόνο, ενώ στη συνέχεια την έκαιγαν σε φωτιά.
Το συγκεκριμένο εργαστήριο απευθύνεται σε γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς και σε όλους όσους επιθυμούν να  κάνουν τις χριστουγεννιάτικες ευχές τους με διαφορετικό τρόπο.
Σκοπός της δράσης είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες το έθιμο της Ειρεσιώνης, να  πουν κάλαντα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο έθιμο και να παίξουν διασκεδαστικά παιχνίδια.

Είσοδος ελεύθερη / Απαραίτητη η κράτηση
Eπιμορφώτρια: Νίκη Κάντζου
Διάρκεια: 60΄
T: 2103250341
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Τριπόδων 23, Πλάκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου