Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Το παραμύθι μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα- Ο Δάσκαλος σε Ρόλο





Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 7.30 το απόγευμα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα) θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο για γονείς και εκπαιδευτικούς με θέμα: Το παραμύθι μέσα από το Εκπαιδευτικό Δράμα- Ο Δάσκαλος σε Ρόλο

Εισηγήτρια θα είναι η Διευθύντρια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και συγγραφέας Ελένη Αναστασοπούλου.

Λίγα λόγια για το εκπαιδευτικό δράμα
Το εκπαιδευτικό δράμα είναι μια θεατροπαιδαγωγική τεχνική προσέγγισης του παραμυθιού, στην προκειμένη περίπτωση, και δεν συνιστά σκοπό αλλά μέσο.
 Δεν στοχεύει στη δημιουργία  ηθοποιών ή θεατρικών συγγραφέων παρά μόνο αναζητά, δια μέσου της θεατρικής εμπειρίας, ευαισθησίες και λύσεις συγκρουσιακών καταστάσεων που  μόνο μέσα από το θέατρο ανιχνεύονται .
Κατά την διάρκεια του  εκπαιδευτικού δράματος η έμφαση δίνεται στη δράση και όχι  στο τελικό παραγόμενο  προϊόν, διότι δεν υπάρχει τέλος στην παιδευτική διαδικασία που στοχεύει στην ολόπλευρη προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη των συμμετεχόντων αλλά και στην κατάκτηση γνώσεων και απόκτησης συνείδησης  μέσα στο κοινωνικό της πλαίσιο .
Με αυτή τη  διαφορετική προσέγγιση ενός βιβλίου – παραμυθιού,  οι μαθητές συμμετέχουν  οι ίδιοι στην δημιουργία ή αναδιαμόρφωση  της ιστορίας και το μετατρέπουν από απλή αφήγηση σε δρώμενο. Βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό και η ιστορία διαμορφώνεται σταδιακά από τα παιδιά. Βασικοί του στόχοι η δημιουργικότητα, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και των κοινωνικών ικανοτήτων των παιδιών.
Συνήθως για να γίνει η προσέγγιση ενός παραμυθιού με  το  εκπαιδευτικού Δράμα πρέπει το παραμύθι  να μιλά για «κάτι» σημαντικό κι αυτό  να συνδέεται με ανθρώπινες αξίες και να εκφράζει αιτήματα κι ανάγκες των παιδιών και της εποχής.  Έννοιες όπως η διαφορετικότητα, η πολυπολιτισμικότητα, ο πόλεμος και η ειρήνη, η μετανάστευση, η οικονομική κρίση, οι διαπροσωπικές σχέσεις, τα συναισθήματα, η φιλία, η αποδοχή του ξένου,  αναδεικνύονται με όχημα τη γλώσσα του θεατρικού παιχνιδιού και της αφήγησης, του σώματος και της κίνησης.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Ελένη Αναστασοπούλου κατάγεται από το Αργυροπούλι Τυρνάβου και το Δίλοφο Κοζάνης. Ζει στη Λάρισα. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Ελλάδα - ΑΠΘ- κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα -ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας- και στην Ιταλία. Έκτοτε, εκπαιδεύει κι εκπαιδεύεται, δια βίου, τόσο στο πεδίο της παιδαγωγικής όσο και στη λογοτεχνία. Ανάμεσα στα βιβλία της: Ο Μπαμπαγιούμ και οι καραμέλες (Διάπλους), Δυσσάκος (Γαβριηλίδης), Το μυστικό της Ερασμίας και του Έραλντ (Διάπλους), Σκοτωμένο νερό (Γαβριηλίδης).

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Το σανταλάκι» από τις εκδόσεις Διάπλους


Είσοδος ελεύθερη -Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
Για πληροφορίες -κρατήσεις θέσεων μπορείτε να επικοινωνείτε στο info@ekedisy.gr, τηλ. 210 3250341

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου