Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Καλό μήνα με ένα μικρό παραμύθι




Ιούνης
Η βασίλισσα της νύχτας ξάπλωσε αναπαυτικά πάνω στο μισοφέγγαρο και κοιμήθηκε. Είχε κουραστεί τόσο γλυκά… Ήταν πιο μικρή νύχτα του χρόνου. Η μοναδική φορά που μπορούσε να κατέβει στη γη και να κάνει ό,τι λαχταρούσε η ψυχή της: Να φορέσει μαγιό, να κολυμπήσει στη γαλάζια θάλασσα, να φάει παγωτό, να περπατήσει στην προκυμαία με ένα ελαφρύ, βαμβακερό φουστάνι… Να τυλιχτεί σε αρώματα λουλουδιών… Να ξαπλώσει στη σκιά μιας κόκκινης ομπρέλας. Έτσι κι έκανε. Όμως την είδε ένα αγόρι και την ερωτεύτηκε τρελά. Το βράδι πηδούσε πιο ψηλά απ’ όλους στις φωτιές του Άη Γιάννη μέχρι που άγγιξε το μικρό δάχτυλο του ποδιού της κι έγινε ένα τοσοδούλικο αστεράκι: Να εκεί κάτω από τον Ωρίωνα είναι! Το βλέπεις;

(Από το Ημερολόγιο για να "Θυμάσαι ή να ξεχνάς" με ζωγραφιές της Στεφανίας Βελδεμίρη και κείμενα του Κώστα Στοφόρου που κυκλοφόρησε από τον "Εξώστη")

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Εκπληκτικά έργα στην έκθεση "Τα παιδιά ζωγραφίζουν για τους πρόσφυγες"




Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Περιοδικού -Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ) οργάνωσαν  διαγωνισμό ζωγρα­φι­κής με θέμα τους πρό­σφυ­γες, στον οποίο συμμετείχαν μαθη­τές και μαθή­τριες πρω­το­βάθ­μιας και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης από τα σχο­λεία της Αττι­κής.

Τη Τετάρτη 1η Ιουνίου στις 7 το απόγευμα εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου (Τριπόδων 23, Πλάκα)  η έκθεση με τα έργα των παι­διών. Σκοπός είναι τόσο η ευαισθητοποίηση του κοινού, όσο και η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, γι’ αυτό τα έργα των παιδιών θα αξιοποιηθούν και θα δωρηθούν για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες
Θεμα­τι­κοί άξο­νες που είχαν τεθεί για τα έργα ήταν:
1. Πόλεμος και ειρήνη
2. Τι μας χωρί­ζει και τι μας ενώ­νει
3. Συναισθήματα προ­σφύ­γων
4. Σε νοιά­ζο­μαι
5. Ο φίλος μου ο πρό­σφυ­γας
6. Τα δικαιώ­ματα των προσφύγων

Τα έργα των παιδιών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και είναι πραγματικά έργα τέχνης, που αποδεικνύουν ότι σε πολλά θέματα τα παιδιά βλέπουν καλύτερα από τους ενηλίκους.










Επιτροπή κρίσης:
Πρόεδρος , Καλλιόπη Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/ΝΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Α’ ΑΘΗΝΑΣ
Δρ Ευαγγελία Κανταρτζή, Πρόεδρος Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Κώστας Στοφόρος, δημοσιογράφος -συγγραφέας/ μέλος ΔΣ ΕΣΠΗΤ


Πλη­ρο­φο­ρίες:
Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης-Εθνικό Κέντρο Έρευ­νας & Διά­σω­σης
Σχολικού Υλικού, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341/ info@ekedisy.gr


Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Η Σίφνος του Κρίστιαν Μπρέσνεφ

"...Πιστεύω ότι υπάρχουν τόποι με πραγματική δύναμη, τόποι όπου η σχέση ανάμεσα σε άνθρωπο και φύση είναι απολύτως άμεση, χωρίς να επεμβαίνει ο λογισμός, τόποι που σε διαπερνούν τόσο βαθιά, ώστε γίνονται μέρος του εαυτού σου. Τόποι όπου αν βάλεις το αυτί σου στο χώμα, θ' ακούσεις τη δική σου καρδιά να χτυπάει..."

Από το μαγικό βιβλίο του Κρίστιαν Μπρέσνεφ (με τον Τιμ Λαβεζόι) "Το σπίτι του ζωγράφου στη Σίφνο" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τσιγαρίδας σε (καταπληκτική) μετάφραση της Ελένης Μαχαιρά -Οντόνι και το προλογίζει ο Παναγιώτης Τέτσης...

Με έκανε να θυμηθώ αυτό το νησί που έχω συνδέσει με διακοπές ξεχωριστές σε δυο εντελώς διαφορετικές φάσεις της ζωής μου...

Πολύ όμορφα τα σχέδια του συγγραφέα και οι φωτογραφίες που το συνοδεύουν


To Spam Radio για τον Τζιμ Μόρισον

Μια βραδιά αφιερωμένη στον Jim Morrison

Από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης



jim-morrison.jpgΤο Spam Radio μαζί με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνουν μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον Jim Morrison, ξεκινώντας δυναμικά τη συνεργασία τους.
H αγάπη του Μorrison για την Ελλάδα είναι γνωστή αλλά την επισκέφθηκε ποτέ; Έζησε ο Morrison στα Αναφιώτικα; Την Πέμπτη 2/6 θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα κάνοντας μια μεγάλη βόλτα στην Πλάκα και ψάχνοντας το σπίτι που λέγετε ότι πέρασε κάποιο διάστημα της ζωής του. Επιστρέφοντας στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης  θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε διάφορες πτυχές του καλλιτέχνη μέσα κείμενα δικά του αλλά και άλλων. Η βραδιά θα κλείσει με ζωντανή μουσική.
Ο δράσεις του σταθμού για το αφιέρωμα στον Jim Morrison θα ξεκινήσουν ήδη από το Σάββατο 28/6  (15.00- 17.00) και την εκπομπή The M&Ms Show. Η Μαριάνθη Μανώλη και η Εφραιμία Χατζηκυριάκου θα μας παρουσιάσουν τη βιογραφία του Morrison, ενώ την Τρίτη 31/6  (12.00- 14.00) οι SPAMε Πλάκα – κατά κόσμον Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου και Ευτυχία … θα παρουσιάσουν άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του. Οι δύο εκπομπές θα παίξουν σε επανάληψη το βράδυ της εκδήλωσης. Την ίδια μέρα η playlist του σταθμού θα διαμορφωθεί κατάλληλα κατά κύριο λόγο από την Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου αλλά και από τις προτιμήσεις του κόσμου.
Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει ένα φυλλάδιο με σύντομο βιογραφικό του καλλιτέχνη το οποίο θα έχουν επιμεληθεί οι παραγωγοί μας ενώ την εκδήλωση θα κλείσει η Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου με τραγούδια που δεν αποκαλύπτει ούτε σε εμάς. 
Προβλέπεται να είναι μια υπέροχη βραδιά. Μην τη χάσετε!

Αναλυτικά οι δράσεις και οι συντελεστές από το Spam Radio:
Συντονισμός εκ μέρους του Spam Radio - Έλλη Μελέα
Αφιερωματικές εκπομπές :
The M&M’s Show- Μαριάνθη Μανώλη, Εφραιμία Χατζηκυριάκου
SPAMε Πλάκα - Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου, Ευτυχία Μπασδέκη

Προωθητικό υλικό εκδήλωσης:
Γραφιστικά- Λίνα Πατμαλή
Έρευνα- Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου
Συγκρότημα:
Τζωρτζίνα Γεωργακοπούλου – φωνή
Αντώνης Βαμβακάς – φωνή, κιθάρα
Κώστας Γεωργόπουλος – μπάσο
Κώστας Λασπιάς – κιθάρα
Φωτογράφος της εκδήλωσης για το Spam Radio – Δανάη Λυρατζή

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Meeting the Odyssey project ...στη Λέρο!



Ομολογώ πως μόλις διάβασα το κείμενο που ακολουθεί, με έφαγε η ζήλια! Θέλω να πάω κι εγώ!!
Να γράφεις για τη Λέρο, το βιβλίο σου να είναι στο τελικό στάδιο (διαλέγουμε εξώφυλλο) και να μη μπορείς να βρεθείς εκεί να ζήσεις αυτή την εμπειρία...
Χαίρομαι πάντως που η Λέρος έχει τόσο κομβική σημασία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα κι ελπίζω τουλάχιστον να βρεθώ στην Ελευσίνα όταν το σκάφος θα βρίσκεται εδώ. Για τα υπόλοιπα διαβάστε όσα ακολουθούν:
To Meeting the Odyssey project στην Ελλάδα:  Συναντώντας την Οδύσσεια στον τόπο καταγωγής της
Ιούνιος - Ιούλιος 2016
Τέσσερα χρόνια προετοιμασίας. Πενήντα καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Τέσσερις διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα. 68 μέρες με παραστάσεις, workshops και instants με φόντο το  θρυλικό Αιγαίο. Μια ιδέα.

Από το 2012, όταν δημιουργήθηκε η ιδέα για το εν πλω ταξίδι του θεατρικού  project Meeting the Odyssey, μια ομάδα καλλιτεχνών με διαφορετικές εθνικές και πολιτισμικές ταυτότητες επιχείρησε να ταξιδέψει όλη την Ευρώπη και να συναντήσει το πολιτιστικό δυναμικό της κάθε πόλης που πιάνει λιμάνι, μέσα από θεατρικές παραστάσεις και εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν ντόπιοι καλλιτέχνες.
Με όχημα το θρυλικό “Hoppet”, το μοναδικό ιστιοφόρο που επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα δύο προηγούμενα χρόνια, η ομάδα ταξίδεψε από την Βαλτική, την Κεντρική Ευρώπη, την Πράγα και το Βερολίνο μέχρι την Ιταλία, την Γαλλία και τη Μάλτα, κάνοντας μάλιστα μία στάση στη Λαμπεντούζα, το νησί-σταθμό για χιλιάδες ανθρώπους που αναζήτησαν σωτηρία και ελευθερία από τις εμπόλεμες ζώνες της Αφρικής. Πάνω από 350 καλλιτέχνες συμμετείχαν στις παραστάσεις του “Meeting the Odyssey, ενώ 19.000 θεατές είδαν την παράσταση σε 25 σταθμούς σε όλη την Ευρώπη.
Και φέτος το καλοκαίρι έρχεται στον τελικό της προορισμό: στην πατρίδα του Οδυσσέα, την Ελλάδα!
Από τις 3 Ιουνίου μέχρι τις 9 Αυγούστου, το “Hoppet” θα καταπλεύσει στο Αιγαίο και θα ξεκινήσει την περιοδεία από τη Λέρο, αυτό το μικρό νησί των Δωδεκανήσων με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, για να συνεχιστεί στη Λέσβο, όπου και η παράσταση θα παρουσιαστεί και σε χώρους υποδοχής προσφύγων.



6 - 11 June: Instant workshop — Leros (Greece)
10 - 11 June: Memories for Life - Leros (Greece)
12 June: Instant performance — Leros (Greece)
15 - 19 June: Instant workshop — Lesbos (Greece)
18 - 20 June: Memories for Life — Lesbos (Greece)
20 June: Instant performance — Lesbos (Greece)

Επόμενος σκέλος της περιοδείας η ελληνική ενδοχώρα, με στάσεις στην Ελευσίνα και το Λαύριο, τόπους συμβολικούς ποτισμένους με την ιστορική και μυστικιστική παράδοση.
Τελευταίοι σταθμοί του “Meeting the Odyssey” θα είναι ανατολικά - στη Σκύρο και στην Ικαρία, όπου θα δοθούν τουλάχιστον τρεις παραστάσεις σε διαφορετικά χωριά.
Για το project
Το “Meeting the Odyssey είναι ένας συνδυασμός στοιχείων από́ την Οδύσσεια, σύγχρονων θεμάτων της Ευρώπης και ιστοριών που θα αντληθούν μέσα από την επαφή́ με τοπικές κοινότητες διαφορετικών γλωσσικών και πολιτισμικών συστατικών των πόλεων - λιμανιών.
Η χώρα μας επιλέχθηκε τόσο με κριτήρια πολιτιστικά όσο και ως ένδειξη αλληλεγγύης στην δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης. Επομένως, κάνοντας στάσεις σε τέτοια σημεία εξαιρετικής σημασίας, το project υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία και διάλογο ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη – υποδοχείς χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που εκπροσωπούν διαφορετικά έθνη, κουλτούρες, γλώσσες και θρησκείες.
Στόχος του project να αντικρούσει προκαταλήψεις, να αναζητήσει κοινές αφηγήσεις στη ζωή των σύγχρονων Ευρωπαίων μέσα από το συμβολικό ταξίδι της Οδύσσειας και να θέσει τα ερωτήματα: ποιο είναι το κοινό πολιτισμικό έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα; Υπάρχει κοινό έδαφος στην καθημερινή ζωή των πολιτών και στην πολιτιστική τους έκφραση; Πως μπορούμε να ανακαλύψουμε τις κοινές μας ρίζες;
Και το κυριότερο:
«Μπορούμε να κάνουμε κάτι;».
«Ναι, μπορούμε. Πάνω στο πλοίο μας, το “Hoppet”, με το οποίο θα πλεύσουμε στα νερά του Αιγαίου και της Αδριατικής, με 50 καλλιτέχνες από όλες τις χώρες της Ευρώπης, είμαστε έτοιμοι να ανεβάσουμε τις φανταστικές θεατρικές παραγωγές μας και να στήσουμε τα θεατρικά εργαστήριά μας.  «Ελλάδα, ερχόμαστε», σημειώνει η Matilda von Weissenberg, project manager του Meeting the Odyssey”.

Μάθετε περισσότερα στα