Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Ένα σημαντικό εγχειρίδιο για την ιστορία των Δωδεκανήσων

 Image may contain: 2 people
Αντιγράφω από σχετική ανάρτηση της Ευαγγελίας Μουλά, θεωρώ πολύ σημαντικές τέτοιου είδους προσπάθειες που μας βοηθούν να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου μας:


"Με μεγάλη μου χαρά παρουσιάζω το νέο εγχειρίδιο με τίτλο «Oδός 7ης Μαρτίου- Ο δρόμος προς την απελευθέρωση». Πρόκειται για ένα εγχειρίδιο-εκπαιδευτικό υλικό που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε οποιονδήποτε πρόθυμο αναγνώστη. Εκδόθηκε χάρη στην ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Λοχαγού Φανουράκη, με έδρα τη Χάλκη. Tα σχέδια του βιβλίου είναι δημιουργίες του πολυαγαπητού συνάδελφου, φίλου και εξαιρετικού καλλιτέχνη, Νίκου Γιαμαλλάκη

 Το βιβλίο φιλοδοξεί να γνωρίσει στους μαθητές -και γενικότερα στους χρήστες του- ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα της περιόδου της Ιταλοκρατίας μέχρι την Ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα. Εστιάζει σε σημαντικές προσωπικότητες που έδρασαν αυτήν την περίοδο, των οποίων η σημασία της συμβολής αποδεικνύεται από την παρουσία των ονομάτων τους στους δρόμους της πόλης της Ρόδου.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος, μέσα από μια φανταστική ημερολογιακή γραφή, που αναπτύσσεται σε μάκρος χρόνου και αποτελεί τη μυθοπλαστική πρόφαση για το ξετύλιγμα της ιστορικής περιόδου. Οι ημερολογιακές καταγραφές στηρίχθηκαν σε πραγματικά γεγονότα, η επιλογή των οποίων έγινε με κριτήριο την ιστορική τους βαρύτητα, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της αληθοφάνειας και της συντομίας της αφήγησης. 


Η πρωτοτυπία του ανά χείρας εκπαιδευτικού υλικού όμως, εντοπίζεται στην μεθοδολογία προσέγγισης του περιεχομένου του, που στηρίζεται στη θεωρία της ανακαλυπτικής και ταυτόχρονα παιγνιώδους μάθησης, με την αξιοποίηση των ΤΠΕ. 


Στη ροή της ανάγνωσης ο αναγνώστης συναντά κάποια σύμβολα συνοδευόμενα από αριθμούς. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν γεωγραφικές συντεταγμένες πλάτους και μήκους. Οι αναγνώστες, χρησιμοποιώντας μια απλή εφαρμογή που μπορούν να εγκαταστήσουν δωρεάν στο κινητό τους, κατά προαίρεση είτε την google maps, είτε την gps coordinates, καλούνται να συμπληρώσουν στο αντίστοιχο πλαίσιο αναζήτησης τους αριθμούς αυτούς, για να τους αποκαλυφθεί το όνομα της οδού και κατ’ επέκταση της ιστορικής προσωπικότητας, που συμπληρώνει την αφήγηση στο συγκεκριμένο σημείο. Μέσα από την ενεργό εμπλοκή στην αναζήτηση των στοιχείων, δημιουργούνται συνθήκες δημιουργικής περιέργειας και ενδιαφέροντος, ευνοϊκές για στην περάτωση της ανάγνωσης.
Το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν στις σχολικές μονάδες Β/θμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου