Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Σχόλια για το Σεμινάριο του Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι




Κρατάμε μέσ' στα χέρια μας τα πρόσωπά μας
Και βλέπουμε χρωματιστές εκτάσεις
Οι σκέψεις μας γίνονται γεννιούνται
Στην κάθε μας ματιά.

Δεν άνθισαν ματαίως τόσα θαύματα
Η χάρη τους είναι ψηλή περιπλοκάδα
Που σφίγγει τα μελλούμενα και την ζωή μας
Μέσα στ' αστέρια.

Ανδρέας Εμπειρίκος, Ενδοχώρα

Κάθε φορά που τελειώνει ένα σεμινάριο δημιουργίας παραμυθιού, νιώθω πολλά και αντικρουόμενα συναισθήματα…


Νιώθω πως κάτι μένει ημιτελές. Μια ζεστή και δημιουργική συντροφιά διαλύεται κι ο καθένας παίρνει τον δρόμο του…

Βεβαίως μένουν πολλά στις αποσκευές όλων μας. Γι’ αυτό δανείστηκα τους στίχους του Εμπειρίκου. Ναι. «Δεν άνθισαν ματαίως τόσα θαύματα».

Και το Σεμινάριο στο Χαλάνδρι έχει μια σημαντική διαφορά. Είναι το πρώτο βήμα σε ένα Φεστιβάλ Παραμυθιού. Θα έχει και τη συνέχειά του, λοιπόν…

Βεβαίως συνέχεια είναι και οι δημιουργίες των ανθρώπων που πέρασαν από τα σεμινάρια αυτά και καμαρώνω με τα βιβλία που μερικοί εκδίδουν ή τις δουλειές που κάνουν.

Βεβαίως το τι λες εσύ που έχεις αναλάβει να παίξεις τον ρόλο του «δασκάλου» είναι ένα θέμα. Το βασικό είναι τι λένε οι «μαθητές» σου.

Έτσι με μεγάλη συγκίνηση, χθες το βράδυ, άρχισα να ξετυλίγω τα χαρτάκια με τα σχόλια τους. Σχόλια που ζήτησα να γράψουν -ανώνυμα- σε χαρτάκια που τα τύλιξαν και μου τα άφησαν φεύγοντας.


Να λοιπόν τι είπαν:

«Το Σεμινάριο καταπληκτικό!!! Αλλιώς το περίμενα και αλλιώς το έζησα! Προς το καλύτερο εννοώ! Μου άρεσε πολύ, το απόλαυσα, μακάρι να κρατούσε περισσότερο. Έμαθα καινούργια πράγματα και είδα τη ζωή και λίγο διαφορετικά...!!!»

«Μια όμορφη και διασκεδαστική εμπειρία. Ευχαριστούμε πολύ»

«Μια δημιουργική ανάσα στη σκληρή καθημερινότητα»

«Έμπνευση τεράστια! Τα αποτελέσματα προσεχώς! Ευχαριστώ πολύ!»

«Πέρασα πάρα πολύ ωραία! Παρόλο το φόβο πως θα είναι μόνο μεγάλοι, ήρθα! Και τελικά τις συμπάθησα όλες και χάρηκα κυρίως τα θεατρικά»

«Πολύ ενδιαφέρον, αλλά θα ήθελα να διαρκεί για περισσότερες ώρες γενικά, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες, γνώση. Ευχαριστώ θερμά!!»

«Γνωρίσαμε έναν νέο τρόπο σκέψης. Ήταν μια φοβερή πηγή έμπνευσης για τη δουλειά μας αλλά και για τον ελεύθερο χρόνο μας. Μακάρι να γίνει και του χρόνου. Ευχαριστούμε πάρα πολύ!»

«Εξαιρετικό»

«Πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο, κυρίως στις ομαδικές εργασίες. Εξαιρετική ιδέα η σύνδεση τοπικής ιστορίας με το παραμύθι»

«Μου άρεσε αυτό που κάναμε επειδή ήταν κάτι διαφορετικό από τα άλλα σεμινάρια. Μάθαμε για την προφορική Ιστορία του Δήμου Χαλανδρίου»

«Στο εργαστήριο αυτό:
-Ανακάλυψα πολλές διεξόδους δημιουργικής εργασίας και έκφρασης μέσω παραμυθιού.
-Ανακάλυψα δημιουργικούς ανθρώπους με ευαισθησίες και ενδιαφέροντα
-Ήταν ενδιαφέρουσα η σύνδεση ιστορίας και παραμυθιού
-Το υλικό δεν «χώραγε» στο δίωρο κι αυτό ίσως δημιουργούσε άγχος»

«Εξαιρετική ιδέα το Φεστιβάλ Παραμυθιού. Στην υλοποίηση ίσως χρειαζόταν μια συνάντηση ακόμα των ομάδων»

«Το σεμινάριο ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Δεν πίστευα ότι οι ενήλικες μπορούν να γίνουν παιδιά και να φτιάξουν παραμύθια. Οι οδηγίες για την δημιουργία παραμυθιών ήταν τόσο απλές που με εντυπωσίασαν. Ο Κώστας ήταν τόσο επικοινωνιακός που ένιωσα σα να ήμασταν παρέα από παλιά»

«Εξαιρετική, δημιουργική και χαρούμενη η συνάντηση μας και τις 3 φορές. Αρκετό και πλήρες το υλικό που μας στείλατε. Ευχαριστούμε»

«Καταπληκτικές ιδέες. Θα μου λείψουν οι Τετάρτες!»

ΥΓ Θερμές ευχαριστίες για τη χθεσινή τελευταία συνάντηση στην Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Χαλανδρίου που αποδέχθηκε το αίτημά μας και ήρθε να μας ενημερώσει και να παρουσιάσει τη δουλειά της που σίγουρα θα μας φανεί εξαιρετικά χρήσιμη.

Ευχαριστίες και στη Μαίρη Βαλσαμίδη που κάλυψε φωτογραφικά τις συναντήσεις μας και φυσικά στους ανθρώπους του Δήμου Χαλανδρίου και τους εργαζομένους στο Κέντρο Νεότητας που μας φιλοξένησε.





 

….Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου