Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Ένα απόγευμα γεμάτο παραμύθια στο Χαλάνδρι


Όταν ονειρεύεσαι πολύ συχνά ξυπνάς απότομα και προσγειώνεσαι άτσαλα στην πραγματικότητα.
Ευτυχώς όμως υπάρχουν και οι εξαιρέσεις!

Το Φεστιβάλ Παραμυθιού στο Χαλάνδρι που κάποτε υπήρχε μόνο στη φαντασία μας άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.

Να όμως που με τη συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου και του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, όλα γίνονται!



Το απόγευμα της Τετάρτης ξεκινήσαμε με το Σεμινάριο για όλους: «Φτιάχνοντας ιστορίες και παραμύθια μαζί με τα παιδιά / Μαθαίνοντας την τοπική ιστορία μέσα από το παιχνίδι και τον μύθο»

Ήταν η πρώτη συνάντηση του Κύκλου σεμιναρίων / βιωματικού εργαστηρίου από το  Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν σε βάθος τον κόσμο του παραμυθιού και να γίνουν παραμυθάδες. 

Συνολικά περιλαμβάνονται τρεις συναντήσεις, διάρκειας 2 ½ ωρών κάθε Τετάρτη στις 8, 15 & 22 Μαρτίου από τις 6.00 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ. στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου.
Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία και ο χώρος γέμισε με ιστορίες και παραμύθια. Να πούμε ότι συμμετείχαν γυναίκες όλων των ηλικιών και με ποικίλα επαγγέλματα και ενδιαφέροντα.
Κοινή η αγάπη όλων για το παραμύθι. 
Πιστεύω ότι βγήκαμε όλοι πλουσιότεροι από αυτή τη συνάντηση. Το σίγουρο είναι πως η βροχερή και γκρίζα μέρα γέμισε χρώματα.
Ειδικές ευχαριστίες στη Μαίρη Βαλσαμίδη που αποτύπωσε με τον φωτογραφικό της φακό στιγμές δημιουργίας από τη χθεσινή μας συνάντηση.





...και η συνέχεια

Στις 18 Μαρτίου θα ακολουθήσει Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς του Χαλανδρίου με προτεραιότητα στους εκπαιδευτικούς των τεσσάρων σχολείων που έχουν κληθεί να μετέχουν με δράσεις τους  στο Φεστιβάλ (1ο, 3ο , 4ο & 9ο Δημοτικό  Χαλανδρίου).

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Μαρτίου (4.00 μ.μ. - 6.30 μ.μ.) στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης (Τριπόδων 23, Πλάκα – στάση Μετρό Ακρόπολη). Το σεμινάριο αυτό έχει ως σκοπό την εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη δημιουργία παραμυθιών μαζί με τα παιδιά, βασισμένων στην ιστορία της κάθε περιοχής του Χαλανδρίου, όπου εστιάζονται οι δράσεις του Φεστιβάλ (Πολύδροσο, Συνοικισμός, Κάτω Χαλάνδρι, Πλατεία Χαλανδρίου). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθεί και εκπαιδευτικός περίπατος στην Πλάκα.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και την Τετάρτη 15 Μαρτίου στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο είτε τηλεφωνικά στο 210.6820464 είτε ηλεκτρονικά στο aetopoli@otenet.gr σημειώνοντας «Φεστιβάλ Παραμυθιού: σεμινάριο για εκπαιδευτικούς».  


 Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακόμη:


Εργαστήρια στα Δημοτικά Σχολεία του Χαλανδρίου
Με τη στήριξη του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και σε συνεργασία με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων θα υλοποιηθούν εργαστήρια με τη συμμετοχή μαθητών και στόχο τη δημιουργία παραμυθιών βασισμένων στην τοπική ιστορία. Αυτά τα παραμύθια θα παρουσιαστούν σε τέσσερις «βραδιές παραμυθιού» που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.

Παραμυθένιες βόλτες στην πόλη
Ως επιστέγασμα των δράσεων στα σχολεία και της συνεργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών για τη δημιουργία παραμυθιών εμπνευσμένων από την τοπική ιστορία θα παρουσιαστεί η δουλειά τους στο ευρύ κοινό.
Με την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ θα απολαύσουμε όλοι μαζί μέσα από την αφήγηση γνωστών παραμυθάδων τα θεματικά παραμύθια που δημιουργήθηκαν στα σχολεία της κάθε γειτονιάς. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Τα παραμύθια της Μικρασίας, Σάββατο 13 Μαΐου – Συνοικισμός
- Τα παραμύθια της φύσης, Κυριακή 14 Μαΐου – Θέατρο Ρεματιάς
- Τα παραμύθια των αμπελιών, Δευτέρα 15 Μαΐου – Κάτω Χαλάνδρι
- Τα παραμύθια των νερών, Τρίτη 16 Μαΐου – Πλατεία Χαλανδρίου



Να επισημάνουμε πως τίποτε δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαν πιστέψει σε αυτή την ιδέα/ πρόταση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σέργιος Γκάκας και η κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές τις δράσεις, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Πολιτιστικών Δράσεων του Δήμου Χαλανδρίου Αλέκος Βαρβέρης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου