Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις και συγκίνηση στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης


Το σχολείο όπως παλιά
στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης:
Μια εβδομάδα γεμάτη δράσεις και συγκίνηση


Με μια συγκινητική, όσο και πρωτότυπη παράσταση/ παρουσίαση ολοκληρώθηκε η εβδομάδα δράσεων με θέμα «Το σχολείο όπως παλιά» που διοργάνωσε ο Δήμος Ελληνικού -Αργυρούπολης, σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου ΄Ερευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού  την εβδομάδα 15 έως 21 Μαΐου 2017 στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης 

Στη σκηνή του θεάτρου μεταφέρθηκε η σχολική τάξη που όλες τις μέρες των εκδηλώσεων βρισκόταν στο φουαγιέ Πολιτιστικού Κέντρου και την επισκέφθηκαν, παιδιά, γονείς, κάτοικοι, σχολεία και ΚΑΠΗ της περιοχής.

Το παλιό σχολείο ζωντάνεψε. Οι μαθητές με τις ποδιές στα θρανία τους, η αυστηρή δασκάλα, τα παλιά παιχνίδια και οι αταξίες, με ξεναγούς τον Μίμη και τη Λόλα που ξεπήδησαν από τις σελίδες των παλιών αναγνωστικών για να μας δείξουν πώς ήταν το παλιό σχολείο.


Η παράσταση συνοδεύτηκε από πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις συλλογές του Μουσείου και από προβολή βιντεοσκοπημένων αποσπασμάτων, προφορικών μαρτυριών δημοτών από τις απογευματινές επισκέψεις τους στην έκθεση.

Πραγματοποιήθηκαν ακόμη παράλληλες εκδηλώσεις για τα παιδιά στον περιβάλλοντα χώρο του Δημαρχείου με κατασκευές χειροτεχνίες και ψυχαγωγικά προγράμματα.

Το  πρόγραμμα  των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στη βδομάδα περιελάμβανε το πρόγραμμα του Μουσείου «Το παλιό Σχολείο» που τα πρωινά απευθυνόταν σε μαθητές των σχολείων και τα απογεύματα στα ΚΑΠΗ.


Τα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου Ελληνικού- Αργυρούπολης είχαν την ευκαιρία να αναβιώσουν το παλιό σχολείο, φορώντας παλιές σχολικές ποδιές και τα μαθητικά πηλίκια, αναπαριστώντας το σχολικό μάθημα περασμένων δεκαετιών. Οι ηλικιωμένοι αφηγήθηκαν τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις τους από τα σχολικά τους χρόνια. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη, ιδιαίτερα για δύο μέλη του Α' ΚΑΠΗ, οι οποίες ήταν συμμαθήτριες στο σχολείο του χωριού Ικόνιο Καρδίτσας, συναντήθηκαν ξανά στο ΚΑΠΗ και τώρα μέσα από αυτή τη δράση, τους δόθηκε η δυνατότητα, μετά από 45 χρόνια να καθίσουν στο ίδιο θρανίο  όπως παλιά.

Πραγματοποιήθηκε ακόμη Σεμινάριο/ εργαστήριο με θέμα «Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο» που απευθυνόταν σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Κοινή επιθυμία όλων να επαναληφθεί το πρόγραμμα αυτό και την επόμενη χρονιά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου