Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Για μια φώκια

Σήμερα (Δευτέρα 29 Μαΐου) στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης παρουσιάζουμε το βιβλίο της Ulli Mirasgetis "Γκρέις και Ρούμπι".

Επειδή η ζωή είναι γεμάτη συμπτώσεις, συνειδητοποίησα πως για μια φώκια έγραψα κι εγώ. και να ήταν μόνον αυτό:
Έχω ήρωα και ηρωίδα με ρίζες στην Αυστρία, και η κυρία Mirasgetis είναι Αυστριακή παντρεμένη με Έλληνα , όπως η μαμά των παιδιών στο βιβλίο μου!

Αυτές είναι οι ευχάριστες συμπτώσεις. Γιατί υπάρχουν και τα πολύ δυσάρεστα;

Σκότωσαν με καραμπίνα φώκια στη Σάμο - ΦΩΤΟΣκότωσαν με καραμπίνα φώκια στη Σάμο - ΦΩΤΟ



Μία νεκρή μεσογειακή φώκια, με εμφανή σημάδια δολοφονίας από κυνηγετικό όπλο, εντοπίστηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Όπως έγινε γνωστό, αρχικά βρέθηκε να επιπλέει νεκρή στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Σάμου, ενώ λόγω των ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή, εκβράστηκε σε ακτή, νότια του νησιού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, η φώκια έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη της. Με βάση τη φορά που είχαν τα σκάγια, εκτιμάται ότι η φώκια δέχτηκε τις βολές κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σημείο. Επίσης, έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης της και έφτανε έως το στομάχι.
Εκτιμάται ότι η φώκια δολοφονήθηκε κατά τις προηγούμενες 24-36 ώρες πριν από τον εντοπισμό της και σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες εκείνων των ημερών, εκτιμάται ότι η θανάτωση έγινε στη θαλάσσια περιοχή ΝΔ της Σάμου ή ανατολικά των Φούρνων.
Ανατρίχιασα και μελαγχόλησα. Άνοιξα το βιβλίο και διάβασα:

"— Σσσσς... Το ακούτε;
Σώπασαν όλοι ξαφνιασμένοι. Άκουσαν το απαλό αεράκι να κουνά τα δέντρα, κελαηδίσματα πουλιών, τζιτζίκια και... κάτι σαν κλάμα παιδιού!
Όλοι ανησύχησαν.
— Είναι το μοιρολόγι της φώκιας, είπε ο θείος. Μη μιλάτε καθόλου κι ελάτε να προχωρήσουμε σιγά σιγά. Κάπου εδώ είναι η φώκια, δίπλα στη σπηλιά.
Δεν άκουγες ανάσα.
Άφησαν το κεντρικό μονοπάτι και κατηφόρισαν προς τη θάλασσα.
— Να την! την είδε πρώτος ο Νικόλας και το είπε ψιθυριστά στους άλλους.
Μικροί και μεγάλοι έβλεπαν μαγεμένοι τη φώκια στη μικροσκοπική παραλία να βρέχεται από τη θάλασσα. Πού και πού έβγαζε παράξενους ήχους. Αυτό που είχαν νομίσει για κλάμα.
Η φώκια τούς κατάλαβε και γύρισε να τους κοιτάξει κι αυτή. Δεν έμοιαζε τρομαγμένη. Αντιθέτως, λες και μόλις βρήκε το κοινό που περίμενε, βούτηξε στη θάλασσα και άρχισε να κάνει διάφορα κόλπα. Τώρα ο ήχος που έβγαζε έμοιαζε με γέλιο.
Κολυμπούσε μπρούμυτα, ανάσκελα, φαινόταν να παίζει με τις αχτίδες του ήλιου. Καταπληκτική παράσταση. Τη χειροκρότησαν στο τέλος. Εκείνη υποκλίθηκε με χάρη και απομακρύνθηκε όλο τουπέ. Ήταν η μεγάλη πρωταγωνίστρια της θάλασσας!

— Αυτό δεν έμοιαζε καθόλου με τη λυπητερή σου ιστορία, θείε, σχολίασε αργότερα η Ρόδη. Κάποιος πρέπει να γράψει για το «Χαμόγελο της φώκιας»... "


 (απόσπασμα από τον "Χαμένο μύθο του Αισώπου" εκδόσεις Μίνωας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου