Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Η Ιωάννα Μπαμπέτα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Αποτέλεσμα εικόνας για Μπαμπέτα

Το Σάββατο 23/9  13:00, με αφορμή το βιβλίο της «Διακοπές στη βεράντα»  θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με την  Ιωάννα Μπαμπέτα που αναφέρεται στη ζωή των παιδιών στην πόλη, στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων με θέμα «Η πόλη μέσα από το παραμύθι, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο», το οποίο εντάσσεται στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017». Με τη συμμετοχή της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Όπως σημειώνει η ίδια:

"Οι διακοπές του καλοκαιριού μόλις τέλειωσαν. Κάποιοι έφυγαν από την Αθήνα και κάποιοι άλλοι έμειναν σε μια βεράντα να κοιτούν τα σύννεφα να ταξιδεύουν στον ουρανό και να ακούν τα αυτοκίνητα να κορνάρουν στο δρόμο.
Παιχνίδια με σαπουνόφουσκες, σαΐτες, τρίλιζες και μυστικά μηνύματα μπορεί να κάνουν το καλοκαίρι μας καλύτερο. Κι όχι μόνο το καλοκαίρι μας αλλά και το φθινόπωρό μας. Λίγα πράγματα χρειάζονται για να μυρίσει όλος ο κόσμος γιασεμί.

Θα διαβάσουμε, θα παίξουμε και θα γελάσουμε. Κυρίως όμως θα βρούμε τρόπους για να νικήσουμε τη μοναξιά και τη βαρεμάρα που είναι μόνιμη παρέα των παιδιών στις βεράντες της Αθήνας"

Αποτέλεσμα εικόνας για Διακοπές στη βεράντα Μπαμπέτα
Η κριτική μου στο literature.gr

"...ένας άλλος ήταν πολύ άτυχος. Δεν πήγε καθόλου διακοπές! Ή μάλλον για την ακρίβεια πήγε «Διακοπές στη βεράντα», όπως είναι και ο τίτλος του νέου βιβλίου της Ιωάννας Μπαμπέτα, με εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ο Δημήτρης, ο ήρωάς της αναγκάζεται να μείνει στην Αθήνα και περνά τις ώρες του στη βεράντα. Όλα είναι βαρετά, μέχρι που ανακαλύπτει ότι στην απέναντι βεράντα βρίσκεται ένα κορίτσι στην ηλικία του. Την Άννα. Και μέσα από τη «φυλακή» του ο καθένας βρίσκουν τους πιο ευφάνταστους τρόπους να επικοινωνήσουν και να παίξουν. Καταλύτης η φουρνάρισσα της γειτονιάς θα παίξει τον δικό της ρόλο στην προσέγγιση των παιδιών. Η Ιωάννα Μπαμπέτα μας χάρισε ένα πανέμορφο βιβλίο – από τα πιο τρυφερά που έχω διαβάσει – και μας χαρίζει μια ιστορία που δείχνει πως η καθημερινότητα έχει ποίηση, αρκεί να την αφήσουμε να μπει στη ζωή μας… Και να που μου ήρθαν πάλι στο νου τα λόγια του Μάρκο Πόλο στις «Αόρατες Πόλεις» του Ίταλο Καλβίνο: «Η κόλαση των ζωντανών δεν είναι κάτι που θα υπάρξει. Αν υπάρχει μια, είναι αυτή που βρίσκεται ήδη εδώ, η κόλαση που κατοικούμε κάθε μέρα, που φτιάχνουμε με το να ζούμε μαζί. Δυο τρόποι υπάρχουν για να γλιτώσεις απ’ το μαρτύριό της. Ο πρώτος είναι εύκολος σε πολλούς: Δέξου την κόλαση και γίνε μέρος της έτσι που να μην τη βλέπεις πια. Ο δεύτερος είναι επικίνδυνος και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και γνώση: Μάθε να αναγνωρίζεις ποιος και τι, στη μέση της κόλασης, δεν είναι κόλαση, κι αυτά κάνε να διαρκέσουν,  δωσ’ τους χώρο». Αξίζει να διαβάσουμε κι εμείς οι μεγάλοι τις «Διακοπές στη βεράντα» θα έχουμε πολλά να κερδίσουμε και να καταλάβουμε. Και κυρίως να νιώσουμε την αληθινή ζεστασία του συναισθήματος που προκαλεί ένα τέτοιο όμορφο βιβλίο… 

Read more at: https://www.literature.gr/"


Το Διήμερο Εκδηλώσεων

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης συμμετέχει στον εορτασμό των «Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017» που διοργανώνονται από το 1991 από το Συμβούλιο της Ευρώπης το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου. Το θέμα που επιλέχθηκε από τη Διεύθυνση Μουσείων του ΥΠΠΟΑ για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στην/στις «πόλ(ε)ις».

Διήμερο Εκδηλώσεων στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα
«Η πόλη μέσα από το παραμύθι, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο»
·         Παρασκευή 22/9 17:00-19:00 «Λογοτεχνικός περίπατος στην Πλάκα» Περίπατος για οικογένειες στα ιστορικά μνημεία της Πλάκας, σε σπίτια λογοτεχνών και σε μέρη που αναφέρονται σε σχετικά κείμενα
·         Σάββατο 23/9  13:00, «Διακοπές στη βεράντα»  βιωματικό εργαστήριο για παιδιά βασισμένο στο βιβλίο της Ιωάννας Μπαμπέτα που αναφέρεται στη ζωή των παιδιών στην πόλη. Με τη συμμετοχή της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
·         Σάββατο 23/9 16:00 «Προσεγγίζοντας την ιστορία της πόλης μέσα από το παραμύθι και τη μυθοπλασία» σεμινάριο για εκπαιδευτικούς.

Απαραίτητες οι κρατήσεις μέσω email στο info@ekedisy.gr
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα: http://wp.me/p4fkZN-2cG

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
Απαραίτητες οι κρατήσεις μέσω email στο info@ekedisy.gr
Ε: info@ekedisy.gr
T: 210 325 0341


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου