Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Ιμάμ μπαϊλντί με φέτα Μυτιλήνης από τον Γιάννη Γκελντή



Όπως έχω υποσχεθεί και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου, κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα θα δημοσιεύω μια συνταγή από το βιβλίο μου 20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ

Χθες ταξιδέψαμε γευστικά στη Σάμο για να δοκιμάσουμε τοπικούς ρεβιθοκεφτέδες. Σήμερα πάμε προς τη Μυτιλήνη και την Κωνσταντινούπολη με το περίφημο φαγητό που "έφαγε ο Ιμάμης και μπαΐλντισε" ...

Ο γνωστός σεφ Γιάννης Γκελντής σε μια ξεχωριστή συνταγή:

Γιάννης Γκελντής

Ιμάμ μπαϊλντί με φέτα  Μυτιλήνης (Τροποποιημένη συνταγή Κωνσταντινουπόλεως)

Υλικά

• 4 μέτριες μελιτζάνες
400 γρ. φέτα
• 2 μεγάλα κρεμμύδια
κομμένα σε λεπτές φέτες
• 4 σκελίδες σκόρδο
ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι μαϊντανό
ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι βασιλικό ή
δυόσμο ψιλοκομμένο
• 4 ώριμες ντομάτες
ψιλοκομμένες
• 50 ml ελαιόλαδο
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
50 γρ. ζάχαρη
• λάδι για τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και χαράζουμε τη σάρκα τους με προσοχή. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 10 λεπτά σε ένα μπολ για να ξεπικρίσουν.
Τις ξεπλένουμε καλά. Τις στεγνώνουμε και τις τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές σε καυτό λάδι. Τέλος, τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από τα λάδια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε 50 ml ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε κατά σειρά το σκόρδο και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Βράζουμε μέχρι να σωθούν όλα σχεδόν τα υγρά και ρίχνω τα ψιλο- κομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, βασιλικό) και αλατοπιπερώνουμε.
Με ένα πιρούνι πατάω τη σάρκα κάθε μελιτζάνας –την οποία έχουμε πρώτα πασπαλίσει με αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη– για να φτιάξουμε χώρο και με ένα κουτάλι γεμίζω κάθε μελιτζάνα με τη μαγειρεμένη ντομάτα.
Από πάνω τοποθετούμε τη φέτα κομμένη σε λεπτά κομμάτια και λίγη τριμμένη φρυγανιά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς  για 20 λεπτά περίπου.

Αποτέλεσμα εικόνας για 20 σεφ 11 μαμάδες

Ο Γιάννης Γκελντής γεννήθηκε το 1967 στο Βισμπάντεν της Γερμανίας από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας του Κώστας, καταξιωμένος σεφ και ιδιοκτήτης επώνυμου εστιατορίου στη Γερμανία, μετακομίζει στην Ελλάδα με την οικογένειά του, για να αναλάβει την κουζίνα στο πρώην ανάκτορο του Τατοίου.

Άριστος μαθητής, περνά στην Ιατρική, αλλά αποφασίζει να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του και ακολουθεί σπουδές μαγειρικής ανωτάτου επιπέδου. Αριστούχος πτυχιούχος του "Ecole de l' hotelier de Lausanne" στην Ελβετία, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Χαϊδελβέργη και στο Σότο Μαρίνο της Ιταλίας. Θήτευσε κοντά σε διακεκριμένα ονόματα που πρωταγωνιστούν στις διεθνείς γαστρονομικές σκηνές. Μέντοράς του όμως παραμένει ο πατέρας του.
Βραβευμένος με βραβεία Michelin, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, νιώθει βαθιά ικανοποίηση για την κατάκτηση των "Χρυσών Σκούφων" του στα εστιατόρια «Ορίζοντες», «Central» και «Mezzo mezzo». 

Έχει επίσης τιμηθεί με το βραβείο «καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου chef 2002» από το Αθηνόραμα, «chef της χρονιάς 2003» από το Status και «chef της χρονιάς 2004» από το Men. Είναι συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής και έχει λάβει μέρος σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές σε διάφορα κανάλια, παρουσιάζοντας τις απίστευτες συνταγές του.
Δηλώνει αθεράπευτα μαγεμένος με την ελληνική κουζίνα που κυριαρχεί στα διεθνή γαστρονομικά δρώμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου