Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Το πορτοκαλόγλυκο της Τασίας




Όπως έχω υποσχεθεί και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου, κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα θα δημοσιεύω μια συνταγή από το βιβλίο μου 20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ

Χθες ταξιδέψαμε στη Μυτιλήνη με το Ιμάμ μπαϊλντί του Γιάννη Γκελντή. Τώρα ήρθε η ώρα να πάμε στο Ιόνιο και να συναντήσουμε στο Φισκάρδο την Τασία Δενδρινού για να γευτούμε ένα από τα καλύτερα γλυκά.

Οι εικόνες είναι από γύρισμα που είχαμε κάνει για την εκπομπή "Μπορώ" και στην κάμερα ήταν ο Νικόλας Πρελορέντζος.



Τασία Δενδρινού
Πορτοκαλόγλυκο

Υλικά:

1 κιλό φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
700γρ νερό
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ψιλοκομμένο
2 φακελάκια (200γρ) ζελέ πορτοκάλι ή βερύκοκο
1 σφηνάκι Grand Marnier
2 κουταλιές της σούπας μέλι
 

Υλικά για το σιρόπι:
1 κιλό ζάχαρη
ξύσμα από 3 πορτοκάλια χοντροκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
1/3 ποτήρι του νερού κονιάκ
1 ποτήρι του νερού χυμό πορτοκαλιού
800γρ νερό


Εκτέλεση για το σιρόπι:

Βράζουμε την ζάχαρη μαζί με το νερό και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι προσθέτουμε το χυμό από τα πορτοκάλια, το χυμό από το λεμόνι και λίγο πριν σβήσουμε το σιρόπι προσθέτουμε το κονιάκ.

Εκτέλεση για το γλυκό:


Στα 350γρ νερού βάζουμε να βράσει το ζελέ, στα υπόλοιπα 350γρ κρύου νερού λιώνουμε το κορν φλαουερ. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει το μείγμα. Όταν το μείγμα πάρει βράση το γλυκό είναι έτοιμο. Το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 4 ώρες. Το σερβίρουμε με μπόλικο σιρόπι.




H Τασία Δενδρινού γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1959 στην Κεφαλονιά και ζεί απο το 1971, στο Φισκάρδο. Μεγάλωσε σε ένα σπίτι στο οποίο οι ασχολίεs των γονιών της ήταν αγροτι­κέs και κτηνοτροφικέs.  
Από αυτό το σπίτι  θυμάται ότι  κά­θε μέρα υπήρχε μαγειρεμένο φαγητό και συχνά πολύs κό­σμοs στο τραπέζι, γιατί ο πατέραs της, λάτρηs του καλού φαγητού και του κρασιού, θεωρούσε ότι δεν μπορείs να απολαύσειs καλό φαγητό xωρίs καλή παρέα.

Το ψωμί ψηνόταν στον φούρ­νο. Το κρασί υπήρχε στα βαρέλια στο κατώι.
Το τυρί και το γιαούρτι φτιάχνονταν πάντα στο σπίτι. Κά­ποια ποσότητα κάλυπτε τις ανάγκεs του σπιτιού και το υπόλοιπο πουλιόταν για να ενισχύσει το εισόδημα της οικογένειας.

Το Φισκάρδο για την Τασία είναι το ωραιότερο και το γραφικότερο μέροs στον κόσμο. Έχει το σπάνιο προτέρημα να συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα. Εixε την ευλογία του Θεού στον σεισμό του 1953 να μείνει άθικτο. Έχει ένα σπάνιο φυσικό λιμάνι.
Συνδυάζει τουs καλοκαιρινούs μήνεs δύο κόσμουs: τη χλι­δή σε όλο τηs το μεγαλείο και συγχρόνωs τη φυσιολατρία.


Το Εστιατόριο της Τασίας στο Φισκάρδο είναι από τα διασημότερα εστιατόρια, όχι μόνο της Κεφαλλονιάς, αλλά και της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα εικόνας για 20 σεφ 11 μαμαδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου