Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

Βιβλιοθήκη για… χειροκρότημα στη Μήλο

Αντιγράφω και σας παρουσιάζω το άρθρο του Αντώνη Μπούμπα από την "Κοινή Γνώμη", ημερήσια εφημερίδα των Κυκλάδων γιατί τέτοιου είδους πρωτοβουλίες πρέπει να βρουν παντού μιμητές, αλλά και γιατί είχα τη χαρά την περασμένη Άνοιξη και μάλιστα την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου, να περπατήσω στην Πλάκα με μαθητές της Μήλου και τις καθηγήτριές τους, μια από τις οποίες ήταν η Οδηγήτρια Πετράκη.
Ήταν από τους πιο ωραίους περιπάτους που έχω κάνει, με μια ομάδα παιδιών που συνεχώς ενδιαφερόταν, ρωτούσε, συζητούσε... Ο περίπατός μας επιμηκύνθηκε τόσο που στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης άρχισαν να ανησυχούν...
Όμως και μετά δεν χωρίσαμε. Πήγαμε όλοι παρέα στον "Ιανό" και τα παιδιά ενθουσιασμένα γνώριζαν συγγραφείς και ήθελαν να φωτογραφηθούν μαζί τους. Είχαν μάλιστα ραντεβού με την αγαπημένη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση κι απ' όσο έμαθα κι εκείνη την εντυπωσίασαν με τις γνώσεις και την αγάπη τους για το βιβλίο....

Το εντυπωσιακό είναι ακόμη ότι και όταν επισκέφθηκε το Μουσείο Δημοτικό Σχολείο της Μήλου, πάλι τα παιδιά αυτά ξεχώρισαν για τη δίψα τους να μάθουν και να ακούσουν, ενώ και οι γνώσεις τους ήταν πολύ πάνω από το μέσο επίπεδο των σχολείων
Από τότε μιλάω συχνά για τα παιδιά της Μήλου, φέρνοντάς τα ως παράδειγμα και ελπίζω να τα καταφέρω να ταξιδέψω και να βρεθώ κι εκεί στο νησί τους, να με ξεναγήσουν και να μιλήσουμε για βιβλία που τόσο τα αγαπούν εμπράκτως...

Βιβλιοθήκη για… χειροκρότημα
"Το «φρεσκάρισμα» της Βιβλιοθήκης στο Επαγγελματικό Λύκειο Μήλου, όπου φιλοξενείται η μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων του νησιού, ανέλαβαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ειδικότητας «Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων».
Υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Οδηγήτριας Πετράκη και Γιώργου Τούρλου, τα παιδιά έβαψαν συγκεκριμένους τοίχους της Βιβλιοθήκης, εν όψει της τοποθέτησης καινούργιου πίνακα μαρκαδόρου, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, αλλά και της γενικότερης αναμόρφωσης του χώρου.
Ευρεία γκάμα βιβλίων
Η βιβλιοθήκη του ΕΠΑ.Λ. Μήλου δημιουργήθηκε το 2009 μέσω ενός προγράμματος ΕΣΠΑ και αρχικά περιελάμβανε περίπου 2.200 βιβλία. Από τότε και μέχρι σήμερα ο αριθμός των βιβλίων έχει υπερδιπλασιαστεί. Σήμερα η βιβλιοθήκη χωρίζεται σε τρία τμήματα. Στο πρώτο, μπορεί κανείς να βρει βιβλία που στάλθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας κατά την ίδρυσή της. Στο δεύτερο περιλαμβάνονται βιβλία που προσέφεραν άνθρωποι του νησιού - και όχι μόνο - στο σχολείο, ενώ το τρίτο τμήμα δημιουργήθηκε από τους φίλους και τους συγγενείς της Παρασκευής Ζούλια στη μνήμη της.
Η καταγραφή και ταξινόμηση των βιβλίων που προέρχονται από δωρεές ξεκίνησε από το 2013 από τα παιδία της Α΄ τάξης, στο πλαίσιο της διερευνητικής εργασίας και συνεχίζεται με τη συμβολή καθηγητών, μαθητών, μελών του συλλόγου γονέων αλλά και φίλων της βιβλιοθήκης.
Στη βιβλιοθήκη  υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία βιβλίων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, βιβλία για νήπια, παιδιά και εφήβους, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά άλλα και επιστημονικά βιβλία που αφορούν κυρίως τους τομείς που λειτουργούν στο σχολείο και οι οποίοι είναι: Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Υγείας - Πρόνοιας & Ευεξίας, Οικονομίας-Διοίκησης και Πληροφορικής. Υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και γερμανική γλώσσα. Τέλος υπάρχουν και κοσμούν τη βιβλιοθήκη βιβλία που εκδόθηκαν τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Η βιβλιοθήκη είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ηχοσύστημα, προτζέκτορα, τηλεόραση και βίντεο.
Εθελοντική προσφορά
Αξιοποιώντας τα βιβλία και τον εξοπλισμό της βιβλιοθήκης πραγματοποιούνται στο χώρο της διάφορες δραστηριότητες με μαθητές του σχολείου αλλά και με μαθητές άλλων σχολείων  όπως παρουσίαση βιβλίων, υλοποίηση πρότζεκτ, ανάγνωση βιβλίων, δραματοποίηση, κουκλοθέατρο και άλλες. Επίσης πραγματοποιούνται σεμινάρια και ενημερώσεις για τους εκπαιδευτικούς αλλά και ομιλίες με θέματα γενικού ενδιαφέροντος- ιατρικά, ψυχολογίας- που αφορούν την ευρύτερη κοινωνία. Σύμφωνα με δηλώσεις των υπευθύνων, Οδηγήτριας Πετράκη και Σπυριδούλας Εικοσιπεντάκη, η μαθητική κοινότητα του ΕΠΑΛ Μήλου αγκαλιάζει με αγάπη και ενδιαφέρον τη βιβλιοθήκη και έτσι πέρα από τη συμμετοχή στα πιο πάνω προγράμματα συμμετέχει στην αναμόρφωση του χώρου, στη συντήρηση και επέκταση του εξοπλισμού.
Η βιβλιοθήκη δε διαθέτει προσωπικό αλλά λειτουργεί με τη συνδρομή εκπαιδευτικών και εθελοντών.
Οι φίλοι του βιβλίου μπορούν να την επισκέπτονται και να δανείζονται βιβλία τις μέρες και τις ώρες που λειτουργεί το σχολείο και κάθε Δευτέρα απόγευμα από τις 18.00 ως τις 19.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου