Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Μουσικοπαιδαγωγικό Εργαστήριο στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

 Φωτογραφία της Ευτυχία Τσεσμελή.


Μουσικοπαιδαγωγικό Εργαστήριο
Ας ταξιδέψουμε στα Μουσικά Παραμύθια
με όχημά μας πρωτότυπα μουσικά όργανα


Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 18.30 το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο πλαίσιο του φετινού κύκλου «Συγγραφείς στα θρανία» διοργανώνει ένα μουσικοπαιδαγωγικό εργαστήριο με την Ευτυχία Τσεσμελή και τη Κωνσταντίνα Δασκαλάκη, με τίτλο «Ας ταξιδέψουμε στα Μουσικά Παραμύθια με όχημά μας πρωτότυπα μουσικά όργανα»

Περιγραφή εργαστηρίου: Ένα μουσικοπαιδαγωγικό εργαστήριο που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Με οδηγό μας τα δημοφιλή μουσικά παραμύθια "Ο Πέτρος και ο λύκος" και τα διάσημα έργα "Οι Τέσσερις Εποχές" και "Το καρναβάλι των ζώων" ταξιδεύουμε στον γεμάτο εκπλήξεις κόσμο της μουσικής. Θα τραγουδήσουμε, θα ακούσουμε μουσική με ενεργητικό τρόπο και θα παίξουμε μουσικά όργανα. Σε αυτό το μουσικό μας ταξίδι θα μας συντροφεύουν τα χρωματιστά "Boomwhackers", οι πλαστικοί μουσικοί σωλήνες που βγάζουν νότες, τα πολύχρωμα καμπανάκια και πολλά ακόμα πρωτότυπα μουσικά όργανα που αγαπούν όλα τα παιδιά. Για το φινάλε μας, θα διασκεδάσουμε παίζοντας μουσικά επιτραπέζια παιχνίδια με κάρτες που θα εμπλουτίσουν τις μουσικές μας γνώσεις και θα μας κάνουν να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο τη μουσική.

Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σχολείου και μπορούν να το παρακολουθήσουν Μουσικοί, Νηπιαγωγοί, Εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, καθώς και Φοιτητές.

Κράτηση θέσεων: info@ekedisy.gr
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23 -Πλάκα, Στάση Μετρό Ακρόπολη. Τηλ. 2103250341

Βιογραφικά

Φωτογραφία της Ευτυχία Τσεσμελή.Η Ευτυχία Τσεσμελή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981 και μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Πιάνο, Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα και είναι Διπλωματούχος Σύνθεσης και Διεύθυνσης Χορωδίας.

Στη συγγραφική της δραστηριότητα περιλαμβάνονται, τα παρακάτω έργα:

α. «Στέλιος Καζαντζίδης-Πρόσφυγες-Νέα Ιωνία», γραμμένο σε συνεργασία με τον Στάθη Ουλκέρογλου και τον Πάνο Αμελίδη, έκδοση Δήμου Νέας Ιωνίας, Νοέμβριος 2005,
β. “Ο Πέτρος και ο λύκος-Μουσικές περιπλανήσεις στο παραμύθι του Sergei Prokofiev”, σε συνεργασία με την Κωνσταντίνα Δασκαλάκη, βιβλίο μαθητή και βιβλίο δασκάλου, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, Απρίλιος 2010,
γ. “Το Kαρναβάλι των ζώων-Μουσικές περιπλανήσεις στο έργο του Camille Saint-Saëns”, βιβλίο μαθητή και βιβλίο δασκάλου, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, Οκτώβριος 2011,
δ. “Χρωματιστοί ηχητικοί σωλήνες”, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, Σεπτέμβριος 2013 και
ε.  “Τραγούδια και Παιχνίδια για Μεταλλόφωνο“, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, Ιούνιος 2014.
στ. "Οι Τέσσερις Εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι", σε συνεργασία με την Κωνσταντίνα Δασκαλάκη, εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, Σεπτέμβριος 2017,
ζ. "Τραγούδια για Χρωματιστούς Ηχητικούς Σωλήνες και Μεταλλόφωνο-Christmas Edition", Νοέμβριος 2017.
Άλλα οχτώ βιβλία της είναι υπό έκδοση.
Πραγματοποιεί μουσικολογικές διαλέξεις με θέματα Ιστορίας και Μορφολογίας της μουσικής (Β’ Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παιδικό Τραγούδι, Γ’ Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παιδικό Τραγούδι, 2ο Διεθνές Συμπόσιο Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρεθύμνου, Αμερικανικό Κολλέγιο (Pierce college), Ελληνογερμανική Αγωγή). Τον Σεπτέμβριο του 2016 ήταν εισηγήτρια στο Βιωματικό Σεμινάριο που διοργανώθηκε από τη Δ’ Διεύθυνση Αθήνας και παρουσίασε τρόπους αξιοποίησης των Boomwhackers μέσα από το βιβλίο της.
Στις συνθέσεις της περιέχονται έργα κυρίως ατονικής μουσικής. Επίσης, έχει γράψει τη μουσική σε πολυάριθμα παιδικά τραγούδια τα οποία κυκλοφορούν σε CD. Παρακολουθεί σεμινάρια σχετικά με τη Μουσική Παιδαγωγική, τη Διεύθυνση Χορωδίας, τη διδασκαλία-διδακτική και παιδαγωγική του Πιάνου. 
Είναι Καθηγήτρια Μουσικής στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 2005 και διδάσκει Μουσική Προπαιδεία στο Νηπιαγωγείο. Επιπλέον είναι Καθηγήτρια Πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών καθώς και Μαέστρος παιδικών και νεανικών χορωδιών. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Διευθυντών Χορωδιακών και Οργανικών Συνόλων (ΠΑ.Σ.ΔΙΕ.Χ.Ο.Σ.)

Αποτέλεσμα εικόνας για Ευτυχία Τσεσμελη Δασκαλάκη ΚωνσταντίναΗ Κωνσταντίνα Δασκαλάκη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1984. Είναι απόφοιτη του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος κιθάρας, αρμονίας και αντίστιξης.
Ξεκίνησε τις σπουδές της στην κιθάρα σε ηλικία 5 ετών. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες καθώς και στο διαγωνισμό κλασικής κιθάρας στην Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας στη Νέα Ιωνία Αττικής (1995) λαμβάνοντας τη δεύτερη θέση.
Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια μουσικολογικού - εκπαιδευτικού περιεχομένου (Μιούζικαλ για παιδιά, Το σχολικό τραγούδι και η διαθεματικότητα στην εκπαίδευση, Καλές πρακτικές στο μάθημα της μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Ταξίδι στις μουσικές του κόσμου, Το στήσιμο και η χρήση ενός Home Studio, Η Χορωδία στο σχολείο, Φυσικώς δυνατοί μαθητές σε ένα αδύναμο γι' αυτούς εκπαιδευτικό σύστημα κ.ά.). Το 2006 συμμετείχε ως εισηγήτρια στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακουστικής και το 2008 στο Β' Πανελλήνιο Συνέδριο για το παιδικό τραγούδι.
Τον Ιανουάριο του 2018 παρουσίασε σε συνεργασία με την Ευτυχία Τσεσμελή σεμινάριο με θέμα "Ενεργητική Ακρόαση στη Σχολική Τάξη: Πώς να κατευθύνουμε τους μαθητές μας να εξερευνήσουν σημαντικά μουσικά έργα" που απευθυνόταν στους δασκάλους μουσικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Α' Αθήνας.
Από το 2003 διδάσκει κιθάρα και θεωρητικά σε ωδεία και από το 2008 είναι εκπαιδευτικός μουσικής στη  Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Στη συγγραφική της δραστηριότητα ανήκουν τα εξής  μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία:

•"Ο Πέτρος και ο λύκος - Μουσικές Περιπλανήσεις" (εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, 2010) [βιβλίο μαθητή και βιβλίο δασκάλου] το οποίο απευθύνεται σε μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και το έγραψε σε συνεργασία με την Ευτυχία Τσεσμελή.
•"Οι Τέσσερις Εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι, ένας οδηγός ακρόασης που ξεναγεί μικρούς και μεγάλους στη μουσική" (εκδόσεις Φίλιππος Νάκας, 2017) σε συνεργασία με την Ευτυχία Τσεσμελή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου