Τρίτη 24 Απριλίου 2018

Ελλάδα και Αραβικός Κόσμος: Μοναδικό ταξίδι στην ιστορία



Ο 12ος τόμος του περιοδικού GRAECO-ARABICA περιλαμβάνει τις εισηγήσεις του 13ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών με θέματα «Το Εμιράτο της Κρήτης από την ίδρυσή του μέχρι την κατάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά» και «Τα λιμάνια της Ανατολικής Μεσογείου και της Ερυθράς Θάλασσας (4ος αιώνας π.Χ. – 13ος αιώνας μ.Χ.)» (Ηράκλειο Κρήτης Νοέμβριος 2011) καθώς και τις ανακοινώσεις της Διημερίδας «Ανατολή και Δύση: Ελληνοαραβικές σχέσεις» (Κηφισιά, Απρίλιος 2015) που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (ΙΕΑΑΣ)

Ένας πραγματικός πλούτος γνώσεων και ιστορικών πληροφοριών, που μας βοηθά να κατανοήσουμε και τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην ευρύτερη περιοχή. Καταλαβαίνουμε από την καθυστέρηση αυτής της έκδοσης πόσος μόχθος χρειάζεται για να μπορέσεις να μοιραστείς και να διαδώσεις αυτές τις γνώσεις. Ο τόμος φθάνει τις 750 σελίδες και περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων και προσεγγίσεων.

Οι εκδόσεις Ηρόδοτος ανέλαβαν το εγχείρημα από κοινού με το Ινστιτούτο και μας καλούν την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018, 7:00 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο, (Ριζάρη 2, Αθήνα) στην παρουσίαση του βιβλίου.
Ομιλητές θα είναι ο Βασίλειος Χρηστίδης, Διευθυντής του ΙΕΑΑΣ, τ. Καθηγητής των Πανεπιστημίων Columbia και Ιωαννίνων, ο Γεώργιος Τσούτσος, από την Βιβλιοθήκη της Ιεράς Συνόδου, ο Γεώργιος Κ. Λειβαδάς, Νομικός Σύμβουλος του ΙΕΑΑΣ και ο Δρ. Χρήστος Μπαλόγλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η συγγραφέας Νίνα Αλέξη.

Αξίζει να πούμε ότι το Ινστιτούτο  ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1995 με στόχο την προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας στον τομέα των Ελληνοανατολικών και αφρικανικών σπουδών στην Ελλάδα και διεθνώς.
Στο πλαίσιο της έρευνας γίνεται κυρίως συνδυασμένη μελέτη των βυζαντινών, αραβικών και άλλων ανατολικών πηγών.  Τα γνωστικά πεδία ανήκουν κυρίως στους τομείς της ιστορίας, της φιλολογίας, της αρχαιολογίας και της τέχνης, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη της αραβικής και βυζαντινής ναυσιπλοΐας και ναυτικού πολέμου, στη βυζαντινή και αραβική διπλωματία, και στους τρόπους επικοινωνίας από γεωγραφική, οικονομική και γεωστρατηγική άποψη, με επίκεντρο τις χώρες που συνορεύουν με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά θάλασσα, από την ύστερη αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή (6ος -16ος αι. μ.Χ.).

Το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (ΙΕΑΑΣ)  αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό φορέα χωρίς κομματική ένταξη, με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Διοικείται από μια μόνιμη εκτελεστική επιτροπή, της οποίας πρόεδρος είναι ο καθηγητής Β. Χρηστίδης, γραμματέας ο Γ. Τσούτσος (πολιτικός επιστήμων, συνεργάτης της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου), ειδική γραμματέας η Ευρυδίκη Χρηστίδου και μέλος η Νίκη Αικατερίνη Κουτράκου (ιστορικός). Νομικός σύμβουλος του Ινστιτούτου είναι ο Γεώργιος Λειβαδάς.

Η συγκριτική μελέτη Ανατολής και Δύσης, που επιχειρείται από τους διακεκριμένους επιστήμονες που συνεργάζονται με το Ινστιτούτο, συμβάλλει αποτελεσματικά στην κατανόηση των πολιτισμικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων των λαών της περιοχής. Παράλληλα, ενισχύεται η έρευνα των κοινών στοιχείων που συνδέουν τους επιμέρους πολιτισμούς και εξασφαλίζουν τη δημιουργική συνύπαρξη μεταξύ τους.     

Η γνώση αποτελεί φάρμακο απέναντι σε ανιστόρητες απόψεις που δαιμονοποιούν τον αραβικό κόσμο και απέναντι στον ρατσισμό. Με δεδομένα τα όσα συμβαίνουν σήμερα καταλαβαίνει κανείς πόσο πολύτιμη είναι αυτή η προσέγγιση. Η ελπίδα είναι να είχαμε πιο πολλά συνέδρια τέτοιου είδους και εκδόσεις που να απευθύνονται και στο πλατύτερο κοινό.

Έτσι που ο «άλλος» και ο «ξένος» να μας γίνουν πιο οικείοι.

Θα πείτε εδώ δεν γνωρίζουμε τη δική μας ιστορία…

 Όμως τα όσα έχουν συμβεί στο πέρασμα των αιώνων στη λεκάνη της Μεσογείου είναι έτσι κι αλλιώς και δική μας ιστορία. Κι ας το ξεχνάμε κάθε μέρα…



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου