Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Δυο Μουσεία Ούζου στο Πλωμάρι

Αποτέλεσμα εικόνας για πλωμάρι



Με την ευκαιρία του Γευστικού Περιπάτου με νοστιμιές και ούζο από τη Λέσβο που οργανώνει το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στη μία το μεσημέρι σε συνεργασία με το Παντοπωλείο Περί Λέσβου, σκεφτήκαμε να γνωρίσουμε τον κόσμο του ούζου και των μεζέδων του. Συνεχίζοντας λοιπόν το αφιέρωμά μας, μετά το Ούζου Εγκώμιον, παρουσιάζουμε δυο μουσεία ούζου που βρίσκονται στο Πλωμάρι της Λέσβου

Αποτέλεσμα εικόνας για μουσειο ουζου βαρβαγιαννηΕπισκεφθείτε το θησαυρό του Πλωμαρίου, το μουσείο ούζου Βαρβαγιάννη και μάθετε για την 150 ετών οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή του ούζου.
Σήμερα, στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου η τεχνολογία συνυπάρχει με την ιστορία και την παράδοση. Δίπλα στα σύγχρονα, ιδιόκτητα αποστακτήρια της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη βρίσκεται το Μουσείο του Ούζου της οικογένειας Βαρβαγιάννη.
Στο μουσείο εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν για την εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης Μπλε ετικέτας και το πρώτο καζάνι που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο δοκιμάστηκαν μυστικά αιώνων και τεχνικές για να γεννηθούν οι συνταγές της οικογένειας Βαρβαγιάννη.
Το Μουσείο του Ούζου αγκαλιάζει ευλαβικά την παράδοση και φιλοξενεί το μυστικό που συνεχίζει να δίνει την ποιότητα και τη γεύση στο Ούζο Βαρβαγιάννη.
Το Μουσείο Ούζου Βαρβαγιάννη διαθέτει κέντρο υποδοχής επισκεπτών και κατάστημα δώρων. Διεξάγονται γευσιγνωσίες ούζου, καθώς και οπτικοακουστικές περιηγήσεις στα αγγλικά και τα ελληνικά.
Μουσείο "Ο Κόσμος του Ούζου" (Ισίδωρου Αρβανίτου)
Απόσπασμα από άρθρο του Γιώργου Πράτανου στο  http://www.peoplegreece.com
Για χρόνια ο Πλωμαρίτης Ισίδωρος Αρβανίτης, οπαδός της τελειότητας, επιδιδόταν σε δοκιμές για να βρει τη συνταγή εκείνη που θα έδινε το καλύτερο ούζο του κόσμου. Το 1894 είναι η χρονιά-ορόσημο, αφού πλέον είναι σίγουρος και ξεκινά την παραγωγή του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Εκατόν είκοσι επτά χρόνια αργότερα, με την ίδια μυστική συνταγή, στα ίδια καζάνια, με παρόμοιο μεράκι και ακόμη πιο υψηλή ποιότητα υλικών, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου συνεχίζει να πρωταγωνιστεί. Το ούζο, το εθνικό μας ποτό επί αιώνες, αφήνει μια γεύση ιστορίας στα χείλη. Παρόμοια γεύση ιστορίας δοκιμάζει κανείς στο Μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου», που λειτουργεί στο αποστακτήριο, στην καρδιά ενός ελαιώνα, στο γραφικό Πλωμάρι. Τα χειροποίητα χάλκινα καζάνια –που φτιάχνονται από την ίδια οικογένεια χαλκουργών μέχρι σήμερα, οι άμβυκες, τα δοχεία συλλογής αποστάγματος, τα ταπωτικά πωμάτων, τα μηχανήματα επικόλλησης ετικετών – ετικετέζες τότε– εισάγουν τον επισκέπτη σε έναν κόσμο μυσταγωγίας.
Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου εξάγεται σε 37 χώρες. Υπερηφανεύεται τόσο για το διπλό χρυσό μετάλλιο στο διεθνή οργανισμό αποσταγμάτων World Spirits Award με το χαρακτηρισμό «World Class, Extraordinary Product» όσο και για το πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό των «Αιωνόβιων Brands» (2016). Έτσι, το Ούζο Πλωμαρίου δεν θεωρείται κορυφαίο μόνο για τη μυστική συνταγή του εμπνευστή του, αλλά και το συνδυασμό του συναισθήματος με τη σύγχρονη γραμμή παραγωγής και το μοντέρνο branding. Όλα είναι επιτυχημένα όταν συνδυάζονται αρμονικά. Το δίδαξε πρώτος ο Ισίδωρος Αρβανίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου