Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Σαρδέλες γεμιστές από τη Βάσω Κριτάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για σαρδελες γεμιστές ντομάτα



Όπως έχω υποσχεθεί και με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου, κάθε μέρα αυτή την εβδομάδα θα δημοσιεύω μια συνταγή από το βιβλίο μου 20 σεφ, 11 μαμάδες κι εγώ


Ας ξεκινήσουμε την εβδομάδα μας με ψαράκι. Ό,τι πιο νόστιμο και υγιεινό.

Διαβάστε τη χημική σύσταση του σώματος των ψαριών για να ανακαλύψετε ότι κάποια ψάρια, όπως οι σαρδέλες είναι κορυφαίας διατροφικής αξίας



Η προηγούμενη συνταγή ήταν οι ντοματοκεφτέδες του Γιάννη Μπαξεβάνη

Βάσω Κριτάκη

Σαρδέλες γεμιστές

Υλικά
1 κιλό σαρδέλες φρέσκες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4-5 καρότα
1 κρεμμύδι
Λίγη κάπαρη
Λίγο μαϊντανό
3 τομάτες φρέσκες
Αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

Ανοίγουμε τη σαρδέλα στα δυο και αφαιρούμε τη ραχοκοκαλιά της. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό και τα καρότα (σε τρίφτη) και τη τομάτα (σε αυλάκια). Γεμίζουμε το ένα μέρος της ανοιχτής σαρδέλας με το παραπάνω μίγμα και την κλείνουμε με το υπόλοιπο. Το ίδιο κάνουμε για όλες τις σαρδέλες.

Από πάνω ρίχνουμε ένα μέρος από το προηγούμενο μίγμα που έχουμε κρατήσει και γαρνίρουμε με φέτες τομάτας. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Στο τέλος βάζουμε το φαγητό για 2 λεπτά στο γκριλ. 



Η Βάσω Κριτάκη είναι ερευνήτρια της παραδοσιακής γαστρονομίας, αρθρογράφος και συγγραφέας πολλών βιβλίων, όπως «Ουσίες και οινοπνεύματα», «Χαράζοντας το μύθο της μαστίχας» (συλλογική έκδοση), «Η επίδραση της Χίου στην κουζίνα της καθ΄ ημάς ανατολής», μαζί με τον Θωμά Καραμουσλή κ.α.. Την έχουν χαρακτηρίσει ως τον …«Μαμαλάκη» της Χίου! Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ΑΡΤΙΟΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου